Підвищення артеріального тиску часто не розпізнають і не лікують

Навіть в розвинених країнах діагностика та лікування поширеного захворювання артеріальної гіпертензії потребують поліпшення.

 

Багато людей не знають, що вони страждають від артеріальної гіпертензії. Це підтверджують результати міжнародного дослідження, проведеного в Гамільтоні (Канада), учасниками якого стали як розвинені країни, так і країни, що розвиваються. Більше половини пацієнтів, які хворіють артеріальною гіпертензією, не підозрюють про свій стан. Лише для третини тих, хто проходить курс лікування, призначені ліки виявляються достатньо ефективними. Гіпертензія є основним фактором ризику для часто летальних серцево-судинних захворювань. З огляду на це є необхідним покращення терапії та точності при визначенні діагнозів,  — пишуть науковці в «Журналі Американської медичної асоціації (JAMA)» («Journal of the American Medical Association (JAMA)».

 «Для ефективного лікування може знадобитися раннє використання комбінованої терапії, тобто одночасне застосування двох і більше антигіпертензивних препаратів», — говорить Салім Юсуф з університету МакМастер в Гамільтоні, провідний науковець дослідження. Вчені проаналізували дані про 142 тисячі людей у ​​віці від 35 до 70 років, які проживають у 17 країнах, з яких 4 – з низьким рівнем доходу на душу населення, 10 – з середнім і 3 – з високим. Серед них були Індія, Бразилія, Китай і Канада.

Результати дослідження показали: в цілому 40,8% тих, хто страждають від високого кров'яного тиску, не лікуються, хоча показники тиску були щонайменше 140/90 мм рт.ст. Тільки 46,5% пацієнтів знали про факт свого захворювання. Хоча 87,5% з них проходили курс лікування, але тільки у 32,5% артеріальний тиск знизився до норми. «Антигіпертензивні препарати, як правило, недорогі та доступні», – каже Юсуф. Однак більшість хворих не отримують належного лікування. Це особливо поширене в країнах з низьким рівнем життя громадян, проте подібні випадки в державах із середнім і високим рівнями доходів також трапляються не рідко.

Серед чоловіків відсоток хворих вищий, ніж серед жінок. Але жінки частіше знають про свою хворобу, швидше й з більшим успіхом починають лікування. У найменш розвинених країнах виявили й інші відмінності: чим вищий рівень освіти, тим люди більше поінформовані про свою хворобу. І в порівнянні з міськими жителями, сільське населення частіше не знає про хворобу, якою хворіє, та навіть після встановлення діагнозу лікується менш успішно.

07.09.2013