Відкрито, гучно і яскраво

Музика молодих композиторів: нові відкриття у Львівському органному залі

 

 

6 квітня у стінах Львівського органного залу прозвучала музика молодих львівських композиторів. Концерт студентів-композиторів – це продовження проєкту “Музика молодих композиторів”, який стартував 2020 року. Тоді ж, у рамках стратегії промоції української класики Ukrainian Live спільно з Львівською музичною академією імені Миколи Лисенка команда Органного залу вирішила допомагати та надавати можливість бути почутими молодим композиторам. Таким чином, молоді митці (а це не лише композитори, а й музиканти) можуть заявити про власні таланти відкрито, гучно і яскраво. Підсумками проєкту є сам концерт, а також професійні відео- та аудіозаписи виконань, що згодом публікуються на YouTube-каналі та у мобільному додатку Ukrainian Live Classic.

 

Куратори проєкту – керівники Львівського органного залу Іван Остапович і Тарас Демко, а також композитори, доценти кафедри композиції ЛНМА Богдана Фроляк та Остап Мануляк. Тарас Демко розповів про важливість проведення подібних концертів: “Ми віримо, що комплексні культурні проєкти, такі як “Музика молодих композиторів”, є надзвичайно важливими в сучасних українських реаліях. Цікавість і важливість цього проєкту виражена відразу на кількох рівнях: на особистому і командному рівнях, на професійному, секторальному рівні і національному рівні…Мені цікаво працювати у перспективних розвиткових напрямах, коли я з моїм колегою Іваном Остаповичем бачимо зацікавленість, амбіції, мотивацію всіх учасників, формуємо команду в Львівському органному залі, учасники якої повністю поділяють цей інтерес. І тому в нас так багато активних людей довкола, постійний рух і завжди щось нове. Наша команда працює над кількома розвитковими векторами, одним з яких є стратегія Ukrainian Live, завдання якої — промоція української музики глобально і локально. “Музика молодих композиторів” – це про глобальне, національне, локальне і особисте водночас. Це абсолютно виграшний проєкт”.

 

Цьогоріч на концерті були представлені твори львівських композиторів Валерії Свирид, Андрія Костіва, Ольги Седінкіної, Кирила Степаненка, Дениса Кучера, Аліси Формазюк, Анни Гуріної, Дмитра Горбачова, Марʼяна Філя та Захара Озерського.

 

 

Виконавцями стали одні з найкращих студентів та випускників Львівської музичної академії, серед яких Надія Кіт (фортепіано), Георгій Дацюк (альт), Катерина Паученко (скрипка), Софія Окрутна (віолончель), Ірина Берчук (фортепіано), Максим Маринчук (кларнет), Віталій Дворовий (фортепіано), Ірина Левінська (скрипка), Михайло Гринець (фортепіано), Марк Новакович (орган), Юрій Олійник (литаври), Ірина Ложнікова (альт), Наталія Мартинюк (скрипка), Діана Стечишин (скрипка), Феодор Чунадра (скрипка), Марта Карапінка (альт), Модест Менцинський (віолончель), Соломія Герасим (скрипка), Тарас Ткачук (альт), Богдан Гаврилов (віолончель) та Лев Менцинський (скрипка).

 

 

Кожен музикант по-різному інтерпретує той чи інший твір, тому співпраця виконавця з композитором в процесі розучування творів є надзвичайно цінною. Часу на роботу з творами було не так вже і багато, а отже важливим моментом була акумуляція усіх сил, а також вміння прислухатися один до одного, говорити так, щоб бути почутим. Твір молодої композиторки Валерії Свириди (Venera) “Самообман: внутрішній стан” для альта та фортепіано прозвучав першим. Як каже сама композиторка про твір: “Назва сама говорить про себе…Надіюся, що кожен, хто буде його слухати відчує і заглибиться всередину твору”.

 

Війна, що триває, однозначно впливає на наше сприйняття, а особливо, це стосується творчих людей. Не дивно, що на концерті було представлено багато творів, що перегукуються з сьогоднішніми подіями. Серед них твір Ксенії Стеценко “Дума про дім”. Свою музику Ксенія описує так: “Дума про дім — це мініатюра-емоція. Вона створена навесні 2022 і пронизана дуже знайомим нам звуком війни. Твір має на меті виразити музикою те, на що просто бракує слів. Це як мовчазний крик всередині кожного українця в світі…”. Фортепіанна пʼєса, у якій композитор Денис Кучер звертається до Тараса Шевченка “Причинна” так само вартує уваги слухача. А композиція Аліси Формазюк “Вогняна квітка” здивував незвичним виконавським складом (скрипка, фортепіано, орган, литаври). “При написанні свого твору я не мала на меті показати технічні можливості інструментів. Головним було створити музику, мелодія якої закарбується в памʼяті слухачів”, – зізналася молода авторка.

 

 

Одне з багатьох важливих філософських питань людства – “що таке хаос?” Намагався дати відповідь на нього композитор Марʼян Філь у творі “Хаос в одному світі” для струнного квартету. “Тема хаосу дуже цікава. Вона мене переслідувала довгий час… Ця тема ніяк не полишала і я хотів розібратися чому люди вважають, що хаос – це щось погане?! Усі думають, що хаос – це щось руйнівне, катастрофічне. Але, насправді, це проста сила, яка змінюється, балансує енергію зла і добра. Загалом, “Хаос в одному світі” – це твір, що був написаний до війни, але, можливо, в ньому вже присутнє передчуття того, що станеться” ,– розказав  Марʼян Філь.

 

 

Одразу після концерту один з кураторів проекту Тарас Демко поділився своїми емоціями: “Я був дуже зворушений ставленням всіх учасників проекту – від композиторів, виконавців до кураторів і наставників, педагогів. Все було динамічно, активно, більшість тих хто брали участь дуже ретельно і відповідально поставились до всіх завдань, які ми окреслили на початку проєкту. Це комплексний проєкт – тут важливо співпрацювати і розуміти загальну картину всього процесу, від моменту запуску до етапу релізу записів. Що я відчув на концерті? Живі емоції, звʼязок із командою. Приємно бачити повний зал – це особливо тішить. Бо як ми знаємо, сучасна молода музика – це досить специфічний продукт, і ніколи не знаєш, як львівська публіка сприйме черговий неординарний музичний досвід. Сприйняли добре, далі черга слухачів на стрімінгових платформах і в історії музики”.

 

 

Отож, загалом, концерт пройшов з аншлагом, що свідчить про неабияку зацікавленість ним публікою. Бажаю молодим композиторам нових звершень на творчій ниві, а команді Органного залу багато співпраць з талановитими музикантами!

 


Фото: Євген Червоний

 

 

 

 

 

 

07.04.2024