Культурна дипломатія з-над берегів Рейну

Пріоритетне завдання мистецьких установ у часі війни — це, однозначно, промоція української культури у світі. Тому Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика продовжує творення нової історичної сторінки у міжнародному партнерстві закладу за підтримки Львівської обласної військової адміністрації. 

 

 

За минулі півтора року низка знакових подій за участі колективів Львівської національної філармонії відбулася у світі: це і 40 концертів Академічного симфонічного оркестру в турі Сполученими Штатами, Швеції, і регулярні виступи симфонічного оркестру INSO-Львів у Нідерландах, Німеччині, Фінляндії, Польщі, постійні гастролі камерного оркестру “Віртуози Львова” — зокрема, найближчі відбудуться уже наступного тижня у Швейцарії. 

 

 

Наша країна, що бореться за свою незалежність такою великою ціною, водночас презентує себе серед співдружності європейських держав: і саме культура є її обличчям, брендом, майданчиком для порозуміння. Адже зв’язки з європейськими партнерами впродовж багаторічної діяльності Філармонії завжди залишались міцними. Відтак формуючи нову кооперацію, директор Володимир Сивохіп у Генеральному консульстві України в місті Дюссельдорф (Німеччина) зустрівся з генеральною консулкою Іриною Шум. Під час розмови він представив шлях Філармонії до реалізації широкомасштабної презентації України та поділився найближчими гастрольними планами. Було проанонсовано листопадовий двотижневий тур в Німеччині, що складатиметься із дванадцяти концертів з різними програмами. Домінантною складовою стане українська симфонічна класика: зокрема, у фокусі уваги організаторів «Гражина» Бориса Лятошинського. 

 

Володимир Сивохіп акцентує: “Уперше в Європі буде представлений Фортепіанний концерт знаменитого українського, львівського композитора Василя Барвінського, який є вже нашим класиком, але його творчість ще не є популярною в Європі. І ось завдяки цьому турне, завдяки участі відомої української піаністки Віоліни Петриченко, яка є й солісткою Львівської національної філармонії — ми цей концерт презентуватимемо і в Берліні, і в Лейпцігу, і в Равенсбурзі, і в інших містах”.

 

Консулка Ірина Шум зазначила, що результатом цієї розмови стало запевнення у взаємній культурній дипломатії: за сприяння Генерального консульства навесні 2024 року відбудеться виступ Академічного симфонічного оркестру та солістки Віоліни Петриченко у знаменитій Кельнській філармонії. 

 

 

Окремою темою спілкування стала презентація нового музичного фестивалю відомою українською піаністкою, солісткою Львівської філармонії Віоліною Петриченко. Він має назву “Sounds of Ukraine” (“Звуки України”) і є першим фестивалем української класичної та сучасної музики в Німеччині: його унікальність в демонстрації різних галузей української музики — від подорожі через камерний репертуар ХІХ століття і до наших днів, до знайомства з найвидатнішими українськими композиторами, такими як Лисенко, Косенко, Барвінський, Скорик, Сильвестров.

 

За словами Віоліни Петриченко, “Усі виступи Фестивалю пройдуть з благодійною метою. Кошти підуть на потреби людей, які постраждали від війни та залишилися без домівок. Моєю мрією є продемонструвати різні епохи, стилі та настрої, залучаючи різних музикантів, які єдині у своєму бажанні розкрити багатство української музики перед Європою". 

 

Цьогоріч фестиваль “Sounds of Ukraine” складатиметься з п'яти концертів, кожен з яких матиме свою власну тему. Важливу роль в ньому відіграють і солісти Львівської національної філармонії — Лілія Нікітчук (мецо-сопрано) та Максим Римар (віолончель).

 

Сьогодні перед українцями постають відповідальні завдання знайомити з найкращими мистецькими зразками й промотувати їх у міжнародному середовищі. 



 

17.08.2023