Україна – Росія: удар може бути симетричним

Федеральна митна служба РФ додала до переліку «ризикових» абсолютно всіх експортерів України. Й означає це цілковиту зупинку українського експорту в Росію. 

 

«З 00:00 14 серпня до профілю ризику системи управління ризиками Федеральної митної служби РФ до перших чотирьох десятків підприємств, які потрапили туди в липні цього року, було додано всіх без винятку українських експортерів. При цьому заходи запобігання ризикам ще більше посилили. По суті, йдеться про повну зупинку українського експорту на невизначений час, аж до тижнів або навіть місяців», — повідомила вчора Федерація роботодавців України (ФРУ).

 

Український бізнес, що збуває свій товар на ринках РФ, звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова з тим, аби той якнайшвидше вирішив проблему на міжурядовому рівні.

 

За підрахунками ФРУ, втрати України за ті місяці, що залишилися до кінця року, можуть становити $ 2–2,5 млрд.

 

Як український уряд виходитиме з ситуації і чи виявимося ми здатними на симетричний удар, маємо надію довідатися вже найближчими днями. Але тим часом мусимо зазначити, що ринок Росії у структурі експорту України становить 25%, тобто чверть. Це чимало, тим більше, що ринок України в російському експорті становить лише 2%, тобто щось зовсім для них не суттєве, хоч в абсолютних цифрах виглядає трохи солідніше. Згідно з даними Держкомстату, за перше півріччя цього року Росія імпортувала нам на суму $9,6 мільярдів. Якщо вилучити з цієї суми газ, то вийде товарів на $5,3 млрд.

 

Але маємо досить підстав вважати, що названою цифрою російський експорт не вичерпується, бо є чимало російських бізнесменів, які багатіють на продажу продукції, виробленої на російських потужностях, але з такою торговельною маркою, яка «косить» під виробництво країною престижнішою й технічно просунутішою, ніж Росія.

 

У більшості випадків схема проста. Покажемо її на прикладі росіянина Андрія  Деревянченка. Років зо сім тому цей пан, чи то пак «гаспадін» президент компанії «Ґолдер Електронікс» зареєстрував в Австрії торговельну марку Vitek. І цього, виявляється, досить, аби на пачках з побутовою технікою можна було вказувати «Виробник: Австрія».

 

В російських мас-медіях не раз розсекречували таких виробників, і ви здивуєтеся, коли побачите перелік того, що лежить на полицях наших крамниць як вироблене в Європі, Америці чи Азії, а насправді є імпортом російського бізнесу.

 

Отже:

 

ОДЯГ І ВЗУТТЯ

 

 

ЧАЙ, КАВА ТА ХАРЧІ

 

 

КОСМЕТИЧНІ ЗАСОБИ

 

 

СПОРТИВНЕ ОБЛАДНАННЯ

 

 

ПОБУТОВА ТЕХНІКА

 

 

НАЧИННЯ Й ІНШІ ПРЕДМЕТИ ДЛЯ КУХНІ ТА ДОМУ

 

15.08.2013