«Воскресіння з України» після Венеції у Києві

Проєкт-учасник Венеційської бієнале 2022 "Воскресіння" Петра Сметани — в  Нацiональному музеї  «Київська картинна галерея».

 

 

3 лютого —  5 березня 2023 у Києві демонструватимуть живопис сучасного знаного львівського маляра Петра Сметани.

 

Кураторка  проєкту Олеся Домарадзька і засновниця львівської галереї «Зелена канапа»  повідомила: «Раді представити вам новий виставковий проєкт в музеї — виставку робіт Петра Сметани «Воскресіння» ! Ми створили експозицію, щоб познайомити київську публіку з проєктом, який з успіхом демонструвався на бієнале Personal Structures Reflection 2022 у Венеції».

 

 

Нагадаємо: галерея «Зелена канапа» вперше представила виставку львів’янина Петра Сметани  в рамках проєкту Європейського культурного центру ECC–Personal Structure у Венеції під час 59-тої Венеційської бієнале від 23 квітня до 27 листопада 2022 року. Це була окрема виставка львівського митця тривалістю сім місяців у Palazzo Mora, з мільйонною відвідуваністю глядачів.

 

Художник Петро Сметана зазначає: «Серія робіт для бієнале у Венеції була створена на початку 2022 року, ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну. На відкритті проекту вони уже зчитувалися, як пророчі образи. У цей час росіяни почали перетворювати українські міста на руїни, а людські життя в прах. Та образи, закарбовані на полотнах, не були фантазією. Адже Україна перебуває у війні з росією вже більше восьми років через порушення державних кордонів, анексію Криму. Від агресії цієї країни ми потерпаємо століттями. Об‘єкти, представлені на картинах — це конкретні споруди історичного значення, зокрема, завод Краян на Одещині. Ми бачимо, що наслідки тривалої бездіяльності по відношенню до спадщини такі ж страшні, як і різкий збройний напад. Події після 24 лютого в певному сенсі змусили нас народитись наново. Відкриття проекту відбувалось у час, коли в Україні святкували Великдень. У цей тиждень ми символічно об‘єднуємось у стражданнях в очікуванні Воскресіння Христа».

 

 

 

На виставці в Києві є змога побачити полотна митця, що повернулись в Україну після 7-місячної виставки у Венеції, а також фільм «Воскресіння з України» (зйомки та монтаж: Роман Шишак; продюсер: Олеся Домарадзька).

 

Кураторка  проєкту Олеся Домарадзька ( засновниця львівської галереї«Зелена канапа»).


Співорганізатори: Івона Лобан ( ініціаторка проєкту «Натхненні Пінзелем») та Олександр Янович ( керівник галереї «Білий світ»).

 

Виставка в Нацiональному музеї «Київська картинна галерея» відкрита щодня, крім понеділків, від 11 до 17.00. 

 

 

 

 

 

 

 

03.02.2023