Відповідне рішення ухвалила Європейська Рада на рівні міністрів фінансів

 

                        Валдіс Домбровскіс

 

Рада Європейської Унії погодила виділення Україні п'яти мільярдів євро макрофінансової допомоги. Рішення було ухвалене у п'ятницю, дев’ятого вересня, під час зустрічі у Празі міністрів фінансів країн – членів Євроунії. Про це повідомив інформаційний портал Euractiv із покликом на пресслужбу Міністерства фінансів Чехії, яка наразі головує в ЄУ.

 

«Макрофінансова допомога від ЄУ буде спрямована на забезпечення функціонування держави та її критичної інфраструктури, наприклад шкіл, лікарень чи офісів», – зазначив міністр фінансів Чехії Збинек Станюра (Zbyněk Stanjura).

 

«Це частина загального пакета надзвичайної макрофінансової допомоги Україні на суму 9 млрд євро. Перша частина в один мільярд євро була виплачена на початку серпня, і ми працюємо над виплатою тієї суми цього пакета, що залишилася», – заявив віцепрезидент Європейської Комісії (ЄК) Валдіс Домбровскіс (Valdis Dombrovskis) за підсумками зустрічі міністрів у Празі.

 

Віцепрезидент ЄК зазначив, що економічний стан України різко погіршився через військове вторгнення Росії. «Є оцінки, що цього року її ВВП впаде на 15%», – сказав Домбровскіс. Міжнародний валютний фонд оцінює дефіцит її платіжного балансу цього року у $39 млрд.

 

З початку березня ЄУ, її держави-члени та фінансові інститути, такі як Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та ЄБРР, мобілізували 9,5 млрд євро для підтримки України. «Але буде потрібно ще більше короткострокової фінансової допомоги. Зрозуміло, що у ЄУ ми бачимо помітне уповільнення економіки у другій половині року та зростання інфляції. Тому нам потрібно знайти тонкий баланс між сприянням економічному зростанню, стримуванням інфляції та захистом найбільш уразливих верств населення», – підкреслив Домбровскіс.

09.09.2022