Приблизно 500 років тому на вершині вулкана Юяйяко інки принесли в жертву богам трьох дітей.  У холодних вершинах Анд їхні тіла залишилися до наших днів. Вони збереглися так добре, що із залишків у волоссі мумій вчені змогли відтворити останні місяці життя жертв.

 

Для трьох дітей готування до смерті на святій горі тривало цілий рік. В цей час майбутні жертви їли найкращу їжу, брали участь у різних церемоніях, а також – це виявили вчені з університетів Бредфорда (Британія), Конпенгагена (Данія) та Сальти (Аргентина) – регулярно вживали алкоголь та сік з листя коки. Проте за допомогою наркотиків інки одурманювали обраних для людських жертвопринесень дітей не лише безпосередньо перед смертю. Алкоголь та сік листя коки були частиною ритуалу жертвоприношення, підготовка до якого тривала місяцями.

Це встановили науковці, провівши детальний аналіз волосся трьох дітей – двох дівчаток у віці 13 та 4–5 років, а також 4–5-річного хлопчика. Їх принесли в жертву на вершині вулкана Юяйяко. У холоді високих гір тіла зберігалися впродовж більше ніж 500 років. Лише 1999 року їх виявили альпіністи.

Одна зі збережених в Андах мумій

 

Для визначення кількості наркотиків, яку споживали діти, вчені використовували три хімічні речовин – вони виявляють типові залишки алкоголю й коки у волоссі. Результати, опубліковані в журналі «Proceedings of the National Academy of Sciences», вказують на швидке зростання кількості кокаїну в організмах дітей за рік до жертвопринесення. Його рівень залишався високим до самої їх смерті. Дещо інша ситуація з алкоголем: вражаюче високий показник його споживання зафіксований близько шести місяців до ритуалу, а потім знову вже безпосередньо перед жертвопринесенням.

Те, що кока та алкоголь зіграли важливу роль у ритуалах принесення людських жертв в інків, було відомо й раніше. Залишки у волоссі проте відкривають деталі процесу готування до ритуалу. Раціон старшої дитина, 13-річної дівчинки, сильно змінився за рік до її смерті, пишуть дослідники. Ймовірно, саме в цей час її обрали як майбутню жертву і з того часу особливо дбали про неї.

Ритуали людських жертвопринесень в Імперії інків періоду занепаду відомі під назвою "Капакоча". Обрані діти-жертви зазвичай проходили великі відстані, щоб взяти участь у церемонії в столиці інків Куско. Вже потім вони піднімалися далеко до гірських вершин – там їх приносили в жертву.

31.07.2013