Зеленський оголосив конкурс до КС на зміну Тупицькому.

 

Президент України Володимир Зеленський своїм указом затвердив положення про конкурс для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду за президентською квотою. Переможці, очевидно, мають замінити Олександра Тупицького й Олександра Касмініна, котрих Офіс президента не вважає суддями КС.

 

Тупицький під час спроби потрапити до КС

 

"Голова держави підписав указ №365/2021 "Питання конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України щодо осіб, яких призначає Президент України", яким затверджене Положення про проведення відкритого конкурсу з відбору кандидатур на посаду судді КСУ щодо осіб, яких призначає Президент, а також персональний склад конкурсної комісії", – йдеться у повідомленні ОП у вівторок.

 

Банкова запевняє, що кандидатури обиратимуть на конкурсі без будь-якого політичного впливу.

 

"Це гарантує, що для Конституційного Суду починається нова історія роботи, яка буде взірцем для судової системи та базуватиметься на принципах правової визначеності, політичної неупередженості, прозорості та системності", – наголосили в ОП.

 

До конкурсної комісії увійшли: Мірослав Вижиковський, Дмитро Кухнюк, Дмитро Лук’янов, Олександр Скрипнюк, Спиридон Флагоітіс, Богдан Футей, Артем Янчук.

 

Експерт фундації DEJURE Михайло Жернаков розкритикував рішення Зеленського, ствердивши, що "це найгірше, що можна було зробити в ситуації з Конституційним Судом".

 

"Юридично, вакансій суддів КСУ за квотою Президента немає і не буде до наступного року. Зеленський не звільнив і не міг звільнити своїм указом Тупицького і Касмініна. Очевидно, Тупицький і його посіпаки мають бути не в КСУ, а зовсім в іншому суді і в зовсім іншому статусі. Але – подобається це нам чи ні – за Конституцією і законом вони і далі є суддями КСУ. Укази "про скасування указів про призначення" не позбавляють нікого статусу судді", – наголосив Жернаков.

 

Пан Михайло вважає, що призначення суддів КСУ на вакансії, яких фактично і юридично немає, "підірве легітимність усього Конституційного Суду", а відтак і будь-яких рішень КС. "Фактично, у двох кріслах суддів КСУ сидітимуть четверо людей", – пояснив Жернаков.

 

17.08.2021