У Львові завершили реставрацію Домініканського собору.

 

У Львові завершили реставрацію Домініканського собору, яка тривала три роки: замінили дах, перекриття, відреставрували усі вікна та вітражі, а також відновили чотири скульптури на фасаді. На це з міського бюджету виділили 11 мільйонів гривень. Ще 4,5 мільйона отримали від польського фонду. Про це повідомила керівниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

 

Фото http://tvoemisto.tv

 

«Більшість робіт були зроблені за кошти міського бюджету, ми тільки запросили до реставрації Фонд Полоніка – вони фінансували і виконували, звичайно, і наші спеціалісти, реставрацію кам’яних скульптур і металу», – розповіла Лілія Онищенко у коментарі «Суспільне. Львів».

 

Цього року реставраційних робіт у Домініканському соборі не продовжуватимуть.

 

«Цей храм уже забезпечений добре. У нього немає проблем з дахом, ніде не протікає, вікна також ущільнені, немає проблем вже з холодом у храмі. Ці роботи по скульптурах ми ініціювали, бо коли робили дах, побачили, що скульптури не дуже добре тримаються», – зазначила Лілія Онищенко.

 

Фото http://tvoemisto.tv

 

За її словами, відреставрували елементи, які мали металеву позолоту. Проте на фасаді та в інтер’єрі є ще скульптури, які хочуть відреставрувати. Для цього будуть шукати спонсорів.

 

«Там треба зробити сам фасад, там треба поновити напис "Єдиному Богу честь і слава" через те, що там навіть одній букві бракує кавалок буквочки самої. Можливо, там також була позолота, то треба дослідити. Це хотілося би зробити навіть цього року, але ми для цього будемо шукати спонсорів, бо це точно буде не з міського бюджету», – додала чиновниця.

 

Фото http://tvoemisto.tv

Нагадаємо, що реставрацію Домініканського собору розпочали у 2018 році. У лютому 2020-го в соборі завершили ремонт даху, а влітку розпочали реставрацію скульптур. У квітні 2020 року фасад Домініканського собору підсвітили.

 

Для довідки

Домінікаський собор збудував у ХVIII столітті Ян Де Вітте – відомий голланський архітектор. Збудував він його в стилі бароко, подібним зробив на ансамбль Собору святого Юра, зведений в той самий час у середині XVIII століття. Храм розташований у центральній частині міста, в зоні Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО; пам'ятка архітектури національного значення.

 

01.02.2021