У Галичині почалося голосування на місцевих виборах.

 

Сьогодні, 25 жовтня, у трьох галицьких областях почалося голосування на місцевих виборах. Усі виборчі дільниці, за винятком п’яти у Тернопільській області, трьох у Львівській облаті, та однієї в Івано-Франківській області, відкрилися і почали працювати вчасно. П'ять дільниць на Тернопільщині та дві у Львові почали працювати із запізненням на 15 хвилин, упродовж яких усували недоліки. Виборча дільниця у селі Стецева на Івано-Франківщині почала працювати о 9:00, дільниця у селі Трибоківці на Львівщині відновила роботу після перервахунку бюлетенів, яких виявилося на 100 більше.

 

Фото www.unian.ua

 

За оперативними даними, усі 2 тисячі 122 виборчі дільниці у Львівській області, зокрема 308 виборчих дільниць у Львові, у тому числі 18 спеціальних, відкрилися вчасно і працюють. Проте, за повідомленням спостерігачів Громадянської мережі «Опора», дільнична виборча комісія №461978 у Львові розпочала роботу із запізненням на 10 хвилин, оскільки не встигали провести інструктаж.

 

ДВК №462110 у Львові розпочала роботу із запізненням на 15 хвилин і за цей час утворилася велика черга з охочих проголосувати. Голова комісії повідомила спостерігачу ОПОРИ, що комісія працює у складі 15 осіб. Відсутні заступник і секретар тому, що суб'єкти подання не зробили заміну, відповідно попередні члени ДВК не вийшли на роботу.

 

Дільнична виборча комісія №460309 у селі Трибоківці у складі Бібрської міської територіальної громади розпочала роботу із запізненням, оскільки комісія перераховувала бюлетені. Після перерахунку на ДВК виявили на 100 бюлетенів більше.

 

В Івано-Франківській області, за даними поліції, усі 1026 виборчих дільниць станом на 9:00 працювали у звичайному режимі. Недоліки у підготовці дільниці у селі Стецева Снятинського району до цього часу усунули, повідомили в Івано-Франківському обласному управлінні Нацполіції. В Івано-Франківську працює 125 дільниць.

 

Фото www.facebook.com/frankivsk.police

 

У Тернопільській області вчасно відкрилися 1177 із 1182 виборчих дільниць, п’ять дільниць відкрилися із запізненням, і почали працювати із 8:15, повідомив речник обласного управління Нацполіції Сергій Крета. Зараз усі 103 виборчі дільниці Тернополя працюють.

 

Зазначимо, на Львівщині виборці обирають депутатів та голів обласної ради, семи районних рад: Дрогобицької, Золочівської, Львівської, Самбірської, Стрийської, Червоноградської та Яворівської. Також виборці обиратимуть голів та детутатів 39 міських рад, 16 селищних та 18 сільських рад.

 

На Прикарпатті громадяни голосуватимуть за депутатів та голову обласної ради та шести районних рад: Івано-Франківської, Верховинської, Калуської, Коломийської, Косівської, Надвірнянської. Також виборці обиратимуть голів і депутатів 15 міських рад. Також в області обиратимуть депутатів до 15 сільських і селищних рад.

 

На Тернопіллі виборці обиратимуть депутатів і голів обласної ради, трьох районних рад: Тернопільської, Чортківської та Кременецької. Також виборці обиратимуть голів та детутатів 18 міських, 16 селищних та 21 сільської ради.

 

Виборчі дільниці працюватимуть до 20:00. Голосування вперше пройде за правилами нового Виборчого кодексу, який набув чинності 1 січня 2020 року.

 

Серед нововведень – пропорційна система виборів з відкритими списками до місцевих рад тих населених пунктів, де зареєстровано понад 10 тис. виборців. Мандати отримають представники тих партій, які подолають 5% бар'єр. Якщо ж виборців менш як 10 тис., вибори в таких територіальних громадах проводять за мажоритарною системою.

 

У бюлетені з’явиться важлива особливість: виборці зможуть обрати не лише партію із запропонованого переліку, але й підтримати конкретного кандидата від цієї політсили (у спеціальному полі поруч з назвою партії необхідно вказати номер цього кандидата).

 

Фото www.oporaua.org

 

Щоб проголосувати за кандидата у депутати до обласної, районної та міської, сільської або селищної ради із кількістю виборців 10 тисяч і більше, у першому квадратику потрібно поставити «плюс» або будь-яку іншу позначку, обираючи партію, а в сусідньому квадратику вписуємо номер за трафаретом.

 

Фото www.oporaua.org

 

Вибори мерів тепер можуть проходити у два тури – у тих містах, де кількість виборців перевищує 75 тис. осіб. Якщо в першому турі 25 жовтня жоден з кандидатів не набере 50%+1 голос, то пізніше відбудеться ще один тур.

 

У тих же містах, де виборців менше ніж 75 тис. осіб, мером буде визнаний кандидат, який сьогодні набере найбільшу кількість голосів.

 

25.10.2020