Посвяченє памятника на могилї Ю. Федьковича – Д-р І. Пулюй – Подяка – Ректором школи политехничної – Будова дому львівскої каси щадничої

 

Посвяченє памятника на могилї Ю. Федьковича відбулося в понедїлок 25 н. ст. червня о год. 4-тій з полудня на кладовищи Горечи. Предста­вителї всїх буковин'ских товариств народно-руских, велике число черновецких Русинів та богато селян з Топоровець, Мамаївець, Ра­ранча, Ставчан, Ленковець, Испаса і Самушина зібрались на се торжество. Памятник посвятив парох о. Попескул разом з о. І. Воробкеви­чем, котрий при тій нагодї виголосив вельми патріотичну проповідь. Памятник представляєсь так : Чотиробічна пирамида, обмурована довко­ла, почиває на трех ступенях. В горї пира­миди поміщений портрет нашого поета, окруже­ний лавровим вінцем. Портрет випалений на порцелянї. Цїла пирамида виконана з піско­вого каменя. В низу під портретом на мар­моровій таблици виписане золотими буквами:

Юрій Федькович
* 27 липня 1834
† 11 сїчня 1888.

По другій сторонї пирамиди на марморовій таблици виписане:

Бо я для України лиш жию,
Єї і душу і тїло завдаю ;
За ню рїковь козацка моя кровь —
Се моя заповідь.
Ю.Федькович.

На третій сторонї пирамиди, також на такій таблици:

За те-ж Ти честь і слава, витязю
Не тілько тут, але і по цїлім світї,
Не тілько нинї, але поки світа; —
І хто святую Русь лиш спомяне,
То і твою честь і славу не мине!
Ю.Фед'кович.

На четвертій сторонї виписане:

Сни-ж Ти, рускій соловію,
Я за тебе тужу,
А як тутки зазорїє,
Я тебе пробужу.
Ю.Федькович.

Перші дві написи суть виймлені з тра­гедії „Хмільницкій“, а послїдна з твору Федь­ковича „Слеза по Шевченкови“. Вечером по по­свяченю зібрались всї участники сего торжества в огородї „Народного Дому“ і там провели час до пізна при патріотичних бесїдах.

Д-р І. Пулюй, славнозвістний наш земляк і професор при нїмецкій техничній академії вибраний ректором тої академії на слїдуючій рік. При нагодї сего вибору пише „Prager Ztg.“ о д-ру Пулюю так : „Вчера перед по­луднем відбувся вибір ректора нїмецкої тех­ничної академії в Празї на слїдучій шкільний рік 1888/9 ; вибір випав на проф. д-ра Пу­люя. Проф. д-р Пулюй, наслїдник проф. д-ра Вальтенгофена на катедрї для загальної і тех­ничної физики при нїмецкій техничній академії в Празї, звістний з своїх популярних ви­кладів з експериментальної физики і електро­техники в найширших кругах нашої столицї і єсть добре знакома личність, котрого знамени­тіст наукова йде в парї з особистою люби­мостею. Проф. д-р Пулюй, родом Русин, був по скінченю философичних студій і по осягне­ню степеня доктора майже через 8 лїт асистентом физики (Д-р Пулюй був через 6 лїт асистентом, а через 5 лїт доцентом. Прим. Ред.) при віденьскім университетї і відзначився вже тогдї численними науковими як теоретичними так і практичними працями. За­сїданя академій наук виказують цїлий ряд дуже интересних причинків до науки з-під пера д-ра Пулюя. В пізнїйших часах звер­нувся був д-р Пулюй спеціяльно на поле елек­тротехники, а наслїдком того були численні єго винаходи і улїпшеня на сїм поли так, що підчас електричної вистави у Відни по­кликано єго заняти видне становище. Перейшов­ши пізнїйше зовсїм до електротехничної прак­тики, стався д-р Пулюй фаховим дорадником одної знаменитої будапештеньскої фирми елек­тротехничної при єї фирмі віденьскій і зискав собі був на сїм становищи велике признанє своїх трудів. В 1884 перебував д-р Пу­люй в Штаєр. Генеральний директор Верндль, котрий так само енергично як і геніяльно за­ходився около електричної вистави в Штаєр, добачив в д-ру Пулюю відповідного чоловіка, якого єму як раз було потреба до єго велико­го предпринятя, а що вистава відтак під взгля­дом техничним удалася, було немалою заслу­гою д-ра Пулюя. Ще підчас вистави именова­но д-ра Пулюя професором при ц. к. академії техничній в Празї на місце покликаного до Відня проф. д-ра Вальтенгофена і від осени 1884 р. працює вже д-р Пулюй при сїй акаде­мії. Підчас сего короткого часу своєї учитель­скої дїяльности звернув д-р Пулюй всї свої сили і змаганя до того, щоби катедру физики вести в дусї свого знаменитого попередника, а заразом розширити єї на лад модної, що так скажемо дїйстної школи, котра стремить до „світла“ — і дїлаючи благодїтельно на внутр і заслугуючи собі на почесть на внї — розши­ряти єї і доповняти. Радує то нас вельми, що нашого земляка д-ра Пулюя, стрїтила така по­честь і що так похвально відзиваються о нїм чужі люде, та жаль лиш, що така знаминита сила наукова як д-р Пулюй не може тру­дитися для добра власного краю.

Подяка. Високоповажаний п. Омелян Пар­тицкій, професор при учительскій семинарії у Львові, вложив значні грошї на виданє про­світних книжочок, не для якої матеріяльної користи, але для добра і просвіти свого народу, і з тих то книжочок віддав менї п. О. Пар­тицкій значне число, бо над 3000, до розпоря­димости. Роздїливши одержані книжки поміж близші і дальші читальнї, письменних селян, а послїдний запас між присутних на най­новійших просвітних зборах в Белзї, не можу залишити, щоби вселаскавому дателеви, па­мятаючому на наших темних братів, не зло­жити за такій щедрий дар в имени читалень і селян сердечну подяку. — В. Чернецкій.

Ректором школи политехничної у Львові на рік шкільний 1888|9 вибрано проф. Зброжка. Деканами вибрані: видїлу инжинерії проф. Ски­биньскій, механики проф. д-р Дзивиньскій, хе­мії проф. Павлевскій.

Будову дому львівскої каси щадничої віддано проф. Захарєвичови після єго власних плянів. Пляни ті не були подані на конкурс, бо п. Захарєвич був судією конкурсовим.

 

29.06.1888

До теми