На Донеччині помер волонтер, побитий за українську мову.

 

У Лимані на Донеччині помер 38-річний громадський активіст і волонтер Артем Мірошниченко, якого 29 листопада в Бахмуті жорстоко побили недалеко від його будинку.

 

 

Про смерть Артема повідомив у Facebook його брат Сергій Мірошниченко.

 

"Артем помер..." – написав Сергій.

 

Сергій повідомив про напад на Артема 30 листопада. З його слів, на брата напали 29 листопада пізно ввечері на вул. Горького, в районі поштового відділення №7. Внаслідок важких ушкоджень Артем тиждень перебував у комі.

 

Як зазначають знайомі Мірошниченка, підлітки 16 і 17 років, спортсмени, які займалися бойовими мистецтвами, побили активіста за те, що на їхні запитання він відповів українською мовою, пише "Укрінформ".

 

Згідно з повідомленням поліції, повідомлення про злочин надійшло від родичів потерпілого, які знайшли непритомним Артема на вулиці. Одного з нападників затримали наступного дня. Його прикмети було отримано за допомогою записів з відеокамер.

 

"У результаті проведених оперативно-розшукових та слідчих заходів вже наступного дня фігуранта – місцевого мешканця 2003 року народження – було затримано. Також встановлено особу його приятеля, що в момент скоєння злочину перебував поруч, статус останнього в цій справі буде з’ясовано після проведення необхідних слідчих дій", – йшлося у повідомленні правоохоронців.

 

2 грудня Артемівський міськрайонний суд Донецької області обрав запобіжний захід затриманому – домашній арешт до 30 січня 2020 року. Його обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

 

 

Проукраїнську громадськість Бахмута обурило таке рішення суду, а також те, що засідання проходило у закритому режимі – з зали вивели навіть родичів постраждалого, мотивувавши тим, що прокуратура не надала документів про їхні родинні стосунки з потерпілим.

 

Адвокат обвинувачуваного говорила російською, а її підзахисний навіть вимагав перекладача з української, поінформував бахмутський активіст Віктор Горобець. Пан Горобець схильний вірити в те, що Мірошниченка побили через його українську, втім, не відкидає і "хуліганки".

 

В.о. начальника поліції Бахмута Ярослав Меженний заявляв на пресовій конференції, що Артема Мірошниченка побив 16-річний підліток, котрий займається бойовими видами спорту і начебто хотів випробувати власні сили. Нападники були п'яні, отож місцева поліція вважає, що вони просто хотіли причепитися до когось іх перехожих, а сам злочин не був підготовленим.

 

Брат загиблого сказав у коментарі виданню "Донбас. Реалії", що не вірить у версію про випадковість. "Те, що поліція каже, ніби це була випадковість, не в тому місці, не в той час, я такому не дуже вірю... Все це було все-таки зроблено через проукраїнську позицію. Таке становище в нас у місті: його потрохи розхитують і перевіряють нас", – заявляв Сергій Мірошниченко ще перед смертю брата.

 

07.12.2019