Міністр соцполітики втрапив до скандалу через пенсії сепаратистам-"мерзотникам".

 

Міністр соціальної політики Андрій Рева звинуватив журналістів BBC у спотворенні його слів на тему виплати пенсій мешканцям ОРДЛО. У телесюжеті, опублікованому англомовною службою, Рева називає "мерзотниками" опонентів України на Донбасі. З його фрази не конче зрозуміло, чи він має на увазі всіх пенсіонерів ОРДЛО, котрі прагнуть українських пенсій, чи прибічників окупаційних сил.

 

 

"Коли я подивився сюжет ВВС, то сказати, що я був шокований цим сюжетом – це значить не сказати нічого. З усього півгодинного інтерв'ю в сюжеті була використана тільки одна моя фраза, яку автор сюжету використовувала як ілюстрацію нібито мого особистого ставлення до всіх без винятку громадян України, які проживають на окупованій території", – написав Рева на своїй сторінці у Facebook.

 

У сюжеті ВВС, розмірковуючи про проблеми жителів окупованих територій Донбасу, Рева сказав: "Всі, хто був проукраїнський, ті виїхали. А той, хто хоче отримувати дві пенсії – там і тут, нехай потерпить". "Мені їх не шкода, нікого абсолютно, – додав він. – Мені шкода тих солдатів і офіцерів з сім'ями, які вбиті там, за цих мерзотників". 

 

Автори сюжету продемонстрували слова Андрія Реви як один "синхрон", при тім помітно, що репліку змонтовано зі склейкою.

 

Міністр виправдовується, що його слова вирвали із контексту, коли саме інтерв'ю тривало понад півгодини.

 

"Хочу наголосити, що я вважав і вважаю обов'язком уряду допомогу жителям окупованих територій в отриманні соціальних виплат, включаючи пенсії. Більше того, сьогодні всім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, пенсії за особистим зверненням виплачуються на території, підконтрольній уряду", – зазначив він.

 

Водночас Рева підтвердив, що не всі громадяни України, які проживають в ОРДЛО, сьогодні отримують пенсію від української держави. "Причини для цього різні. Деякі люди через фізичну неміч не можуть перетнути лінію розмежування, а деякі в результаті свідомого небажання її перетинати через страх зустрічі з українськими правоохоронцями", – пояснив він.

 

Рева висловив незгоду з твердженнями, які часто лунають від громадських активістів, правозахисників та міжнародних партнерів, щодо необхідності забезпечити виплату пенсій всім без винятку громадянам України, які проживають в ОРДЛО.

 

"Особисто я вважаю, що тим громадянам України, хто зі зброєю в руках воює проти власної країни, вбиває наших солдатів і офіцерів, платити пенсії неприпустимо. Саме цю категорію українських громадян я вважав, вважаю і буду вважати негідниками, які самі себе поставили поза правовим полем. Я вважаю негідниками тих наших співгромадян, хто заради подвійної пенсії сприяв окупації української землі, а тепер очікує отримання російського паспорта разом з подвійною пенсійною виплатою, анонсованою окупантами", – пояснив Рева.

 

Водночас міністр наголосив: ті українські громадяни, "хто свідомо не допомагає окупантам і хто просто став заручником", не винні у нинішній ситуації. "Я робив і буду робити все від мене залежне, щоб допомогти цим людям", – додав він.

 

30.04.2019