Поліція Мюнхена відкрила справу через вандалізм на могилі Бандери.

 

Поліція Мюнхена відкрила кримінальну справу за фактом наруги над могилою Степана Бандери, яку вчинив журналіст російських пропагандистських медій Ґрем Філіпс, зауважений раніше в низці медійних провокацій Росії та злочинах "Д/ЛНР".

 

Про це йдеться у повідомленні консульства України в Мюнхені.

 

 

"Генконсульство невідкладно зв’язалося з Управлінням поліції Мюнхена з інформацією про зазначений інцидент та проханням про відповідне реагування, в результаті чого було відкрито справу та здійснено необхідні оперативно-слідчі та процесуальні дії. Наразі триває слідство, після закінчення якого матеріали будуть передані до прокуратури для належної правової оцінки скоєного", – повідомили в українському дипломатичному представництві.

 

Консульство запевнило, що тримає справу на особливому контролі.

 

Напередодні Ґрем Філіпс опублікував на своєму Youtube-каналі відеоролик із антиукраїнською акцією на могилі Степана Бандери. Пропагандист зривав із могили прапори, а згодом вивісив на хресті плакат з характеристикою Степана Бандери як "українського нациста".

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що вандалістська акція Філіпса викриває фобії Росії перед Україною.

 

"Російська імперія воювала з Україною і, відповідно, з УПА, потім убила Степана Бандеру, а тепер плюндрує його могилу руками пригодованих провокаторів-пропагандистів. Дух боротьби досі не дає їм спокою, бо надихає нас іти вперед", – написав Клімкін на своїй сторінці у twitter.

 

Міністр сподівається на неупереджену правову оцінку правоохоронців.

 

Ґрем Філіпс працює на Донбасі із 2014 року. Брав участь у допитах українських військовополонених, фільмував, як катували українських військовиків.

 

Один із найбільш гучних скандалів довкола Філіпса був пов'язаний із допитом українського бранця Володимира Жемчугова, котрого пропагандист називав "зомбі", збиткувався з того, що полонений не має рук (пан Жемчугов втратив кисті рук внаслідок вибуху).

 

Україна неодноразово зверталася до правоохоронців Великої Британії і тамтешніх журналістських організацій з закликом дати оцінку діям Ґрема Філіпса.

 

16.10.2018