Чаус здався правоохоронцям добровільно.

 

Голова Антикорупційної прокуратури Молдови Віорел Морарь повідомив, що підозрюваний у хабарництві суддя Дніпровського суду Києва Микола Чаус сам здався правоохоронцям у Кишиневі, прийшовши в поліцію.

 

Про це Морарь сказав у коментарі аґенції "Українські новини".

 

"Він сам з'явився вчора (28 лютого) в поліцію і зізнався в тому, що скоїв злочин, незаконно перетнувши кордон", – повідомив антикорупційний прокурор Молдови.

 

З його слів, Чаус змінився, схуд. "Він не дуже був схожий на ті фото, які направлені колегами з України", – зазначив правоохоронець.

 

Наразі Чауса затримали на 3 доби, але прокуратура звертатиметься до суду про обрання запобіжного заходу.

 

Національне антикорупційне бюро України готує документи для екстрадиції судді.

 

"Після отримання офіційної інформації про затримання підозрюваного бюро матиме змогу в десятиденний термін направити клопотання про екстрадицію судді Миколи Чауса до Генеральної прокуратури України як уповноваженого державного органу в цих питаннях (ст. 574 Кримінального процесуального кодексу України). Після цього генпрокурор має скерувати запит до компетентного органу іноземної держави про видачу особи в Україну. Остаточне рішення ухвалюватиме суд Республіки Молдова", – розповіли про процедуру у НАБУ.

 

Бюро нагадує, що Чауса викрили на хабарництві у серпні 2016 року (отримував неправомірну вигоду розміром у $150 тис.). 6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання судді. Скориставшись суддівським правовим імунітетом, підозрюваний покинув територію України. З 12 вересня був у національному розшуку, з 11 листопада – у міжнародному.

 

01.03.2017