Уряд обговорив із металургами втрати від блокади Донбасу.

 

Унаслідок вугільної блокади на Донбасі Україна може втратити близько $3,5 млрд валютної "виручки".

 

Про це заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков під час наради прем'єр-міністра з представниками металургійної промисловості, повідомляє "Укрінформ".

 

"Сумарні наслідки блокади для України, для української промисловості – зниження валютної виручки на 3,5 млрд доларів у рік, втрата до 75 тисяч робочих місць, недоотримання надходжень у бюджет майже 4 млрд гривень, зниження залізничних перевезень тощо", – сказав представник металургів.

 

З його слів, український металургійний комплекс є нерозривним виробничо-логістичним ланцюгом, частина якого перебуває на тимчасово непідконтрольних територіях.

 

Каленков вважає, що галопом змінити цей ланцюг неможливо.

 

Перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів констатував, що українська металургія внаслідок блокування вантажних перевезень з окупованих територій опиняється поза світовим ринком.

 

"Вітчизняна металургія працює в системі координат внутрішнього ринку і зовнішнього. Коли ми говоримо про зовнішній ринок, то йдеться про 850 мільйонів тонн металургійного продукту в різних позиціях. Ми говоримо те, що світовий ринок металургії чекає конкуренцію. Але цей ринок є український. І ця блокада викидає нас із того ринку. Чому викидає? Тому що є контракти з іноземними контрагентами на поставку продукції в 2017 році, і проблеми невиконання, це: перше – штрафні санкції, друге – збитки підприємств, третє – суди, четверте – просто знищення галузі", – обурився Кубів.

 

Сам Володимир Гройсман заявив, що уряд готовий мінімізувати вплив вугільної блокади на економіку, але попередив – її наслідки відчують пересічні українці.

 

"Ми з цим впораємося, ми проаналізуємо все і ухвалимо необхідні рішення... Але якщо під питанням так званої "блокади" блокується Україна, то ми маємо розуміти всі загрози. Всі мають говорити про реальний стан справ", – сказав голова уряду, згідно з повідомленням УНІАН.

 

28.02.2017