Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо енергетичної безпеки.

 

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури.

 

Про це йдеться в указі, опублікованому на офіційній сторінці президента.

 

На своєму засіданні 16 лютого Радбез, зокрема, вказав Кабінетові міністрів на невиконання попередніх рішень РНБО, котрі стосувалися проблем, через які Україна опинилася під загрозою енергетичної кризи. Йдеться про: посилення контролю за переміщенням товарів на лінії розмежування; реконструкцію енергоблоків теплових електростанцій та теплоелектроцентралей, на яких використовується вугілля антрацитової групи, для забезпечення застосування ними вугілля газової групи українського видобутку; диверсифікацію джерел постачання вугілля в Україну та створення резерву енергетичного вугілля; ухвалення нової Енергетичної стратегії України.

 

Служба безпеки України отримала вказівку подати уточнені пропозиції щодо переміщення товарів «до району або з району проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях».

 

Уряд має запровадити план дій щодо посилення боротьби з незаконним переміщенням товарів на лінії розмежування, організувати ремонт пошкодженої транспортної інфраструктури (мостів, залізничних переходів тощо) на Донбасі, розпочати диверсифікацію джерел постачання вугілля. А також – «вивчити об'єктивність, економічну та соціальну обґрунтованість встановлених тарифів на енергоносії, електроенергію, житлово-комунальні послуги та опрацювати можливі заходи щодо вдосконалення механізмів державного регулювання діяльності у цій сфері природних монополій та управління суб'єктами господарювання».

 

МВС та СБУ мають «вжити вичерпних заходів щодо забезпечення громадського порядку в районі проведення АТО», забезпечити охорону об'єктів газо- та електропостачання, транспортної інфраструктури на Донбасі.

 

РНБО також доручила Службі безпеки «невідкладно активізувати роботу щодо нейтралізації спроб російських спецслужб, їхньої агентури, пов'язаних з ними підривних елементів та диверсійно-розвідувальних груп ускладнити функціонування об'єктів критичної інфраструктури».

 

17.02.2017