Комісія міськради відмовилась від ділянки на Яворівщині.

 

Відбулося перше засідання екпертно-наукової комісії Львівської міськради щодо визначення придатності ділянки на території Яворівської «Сірки» для будівництва сміттєпереробного комплексу, інформує прес-служба ЛМР.

 

«Я був на виїзді на Яворівщині разом з експертами. Також ознайомився з документами. Думаю, у спеціалістів та експертів будуть серйозні застереження до цієї ділянки щодо її придатності для реалізації там такого проекту», – сказав доцент Національного лісотехнічного університету України, кандидат технічних наук Юрій Зима.

 

Кандидат геологічних наук, доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Львівського національного університету імені Івана Франка Дяків також вважає, що «це не найкраща ділянка, але треба виходити з того, що ми маємо».

 

Після обговорення та озвучення думок усіх представників, комісія не ухвалила позитивного рішення щодо земельної ділянки у Яворівському районі.

 

«Ми думаємо, як найпростіше і якнайшвидше вирішити питання міста. Ми не змогли винести позитивного рішення щодо придатності цієї ділянки, аби там збудувати завод», – резюмував голова комісії академік Ігор Юхновський.

 

На наступних засіданнях комісія постановила опрацювати питання рекультивації та виконання стабілізаційних робі на полігоні в Грибовичах, забезпечення вивезення сміття з міста, розробку навчальних програм для мешканців щодо здійснення сортування сміття та зменшення кількості побутових відходів.

 

Щодо рекультивації Грибовицького полігону, то, за словами Андрія Садового, проект пройшов експертизу.

 

«На замовлення міста інститут «Гірхімпром» розробив попередній проект по стабілізації полігону. Нам зараз треба приступати до ліквідації аварійності, щоб зняти можливість зсуву на полігоні», – сказав він.

 

«Перед нами є кілька завдань. Сміття, яке лежить на вулицях, має бути вивезене у дуже короткий термін. Ми маємо знайти полігон, де ми можемо вивозити сміття до того часу, поки ми внормуємо внутрішнє життя Львова, навчимо людей розділювати сміття на різні типи. Ми маємо виховати населення Львова, маємо добитись того, щоб Львів став першим містом в Україні з точки зору чистоти. Інше питання, яке перед нами стоїть – це Грибовичі. Треба почати з рекультивації. Наступні засідання ми будемо робити більш спеціалізованого характеру, які будуть стосуватись певних проблем», – сказав Ігор Юхновський.

 

Відтак, під час наступного засідання сесії ЛМР депутатам пропонують зосередити увагу на ситуації з полігоном у Грибовичах та розроблені стратегії формування у мешканців Львова культури поводження з твердими побутовими відходами.

01.02.2017