Життя на планеті Вольф 1061с?

 

 

Чи є тут хтось? Запитання, чи земляни самотні у Всесвіті, непокоїть усіх — від біологів та фізиків до філософів і кінорежисерів. Воно також не дає спокою астроному з Університету Сан-Франциско Стівену Кейну, який досліджує екзопланети — планети за межами Сонячної системи.

 

Як один з передових «мисливців за планетами» у світі, він зосереджує свою увагу на пошуку «зон, придатних для життя» — реґіонів, де вода на поверхні планети може існувати в рідкому стані, якщо там є достатній атмосферний тиск. Планету, що міститься якраз у такій зоні і за своїми параметрами нагадує Землю, Кейн та його колишня студентка Міранда Вотерс виявили у планетарній системі Вольф 1061 за 14 світлових років від Землі. Стаття з описом їхнього відкриття вийде у наступному випуску видання Astrophysical Journal

 

«Система Вольф 1061 зацікавлює тим, що у космічних масштабах вона розміщена порівняно близько від Землі. Це в майбутньому відкриває перспективу її ретельнішого дослідження», — пояснює науковець.

 

Але не лише близькість Вольф 1061 до Землі робить її привабливим об'єктом для Кейна та його команди. Одна з трьох відомих планет у цій системі — кам'яниста планета з назвою Вольф 1061с — перебуває повністю у «зоні, придатній для життя». Разом з колеґами з Університету штату Теннесі Кейн зумів виміряти параметри зорі, навколо якої обертається планета, і визначити, чи може там потенційно існувати життя.

 

Оскільки якісь інші потенційні форми життя, крім тих, які існують на Землі, науковцям не відомі, то й планета, яка може підтримувати життя, мусить нагадувати Землю. Така планета має обертатися у «золотій зоні» (англ. «Goldilocks zone»), в якій не може бути ані надто гаряче, ані надто холодно. Прикладами цих крайнощів у Сонячній системі є Венера і Марс. Коли планета розміщена надто близько до своєї зорі, на її поверхні може відбутися так званий «вибігаючий парниковий ефект», який полягає в акумуляції тепла її атмосферою. Вчені переконані, що саме це сталося на Венері, яка за своїми параметрами дуже нагадує Землю. Колись там були океани, але через близькість планети до Сонця вода випарувалась. Оскільки водяна пара дуже добре затримує тепло, температура на поверхні почала різко зростати, і сьогодні на Венері вона досягає пекучих 470 градусів Цельсія.

 

Астрономи також спостерегли, що орбіта Вольф 1061с змінюється набагато швидше, ніж орбіта Землі, а це може свідчити про те, що клімат там хаотичний. Усі ці результати порушують питання: чи може Вольф 1061с бути придатною для життя? Поки що науковці не мають однозначної відповіді на це запитання. Найближчими роками відбудеться запуск нових телескопів, таких як «Джеймс Вебб», наступник «Габбла». Астрономи сподіваються, що з їх допомогою вдасться встановити атмосферний склад екзопланети і краще збагнути, що відбувається на її поверхні. 

 

Astronomer searches for signs of life on Wolf 1061 exoplanet

ScienceDaily, 19/01/2017

Зреферував Євген Ланюк

24.01.2017