Об’єднання українців закликає обґрунтувати статус persona non grata для бурмистра Перемишля.

 

Об’єднання українців у Польщі просить владу України і Польщі якомога швидше з'ясувати ситуацію щодо оголошення бурмистра Перемишля Роберта Хоми персоною нон-грата в Україні і подати причину заборони.

 

Про це йдеться у заяві ОУП, котру цитує "Укрінформ".

 

“Заборона на в’їзд громадянина іншої країни, а тим більше публічної особи високого рангу, яким є мер Перемишля, є радикальним кроком, який має базуватися на серйозних і добре задокументованих звинуваченнях. Звертаємося до влади України і Польщі про якнайшвидше з’ясування справи й публічне оприлюднення причин прийняття такого рішення. Державні органи обох країн мають зробити усе можливе, щоб своїми діями не нагнітати напругу і не викликати чергових конфліктів”, – ідеться в заяві ОУП.

 

Зазначається, що інформація про оголошення Хоми персоною нон-грата в Україні стала несподіванкою для українців у Польщі, тим більше, що обставини цього рішення залишаються “незрозумілими”.

 

ОУП звертає увагу, що впродовж останніх двох років на польсько-українському прикордонні сталася чергова ескалація напруги у відносинах між народами та країнами (попередні були в середині 90-х років минулого століття та в 2009 і 2013 роках). Як підкреслюється в документі, у більшості це були події, які мали ознаки “очевидних провокацій, спрямованих на підрив розвитку добросусідських польсько-українських відносин і створення чергового “фронту” у гібридній війні, яку Росія вже багато років веде як проти України, так і проти Польщі”.

 

Наголошується, що ОУП неодноразово звертало увагу на ці факти і процеси, застерігаючи від їх негативних наслідків.

 

18.01.2017