Вандалам, які зруйнували пам’ятник у Гуті Пеняцькій, загрожує до 8 років позбавлення волі.

 

За фактом вандалізму на меморіалі у Гуті Пеняцькій в Бродівському районі Львівщини розслідується кримінальне провадження за статтею про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань, повідомила речниця головного управління Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська, пише Укрінформ.

 

«Кримінальне провадження відкрите за фактом руйнування меморіалу жертвам масового знищення жителів Гути Пеняцької у роки Другої світової війни, ведеться за ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – від п’яти до восьми років позбавлення волі», - зазначила Світлана Добровольська.

 

Разом з тим, інформує Радіо Свобода, керівник поліції області Валерій Середа розповів, що учора, 10 січня, на місці події працювала оперативна група, у складі якої були вибухотехніки, які мають з’ясувати, чи підривали меморіал.

 

Валерій Середа зазначив, що наразі невідомо, хто саме зруйнував пам’ятник, коли саме це було здійснено, не підтверджує він і те, що було встановлено вибухівку. Поліція розглядає кілька версій на сьогодні, які саме – керівник поліції не уточнив.

 

Учасник міжурядової спільної українсько-польської комісії з вшанування жертв Другої світової війни Святослав Шеремета вважає, що у руйнуванні пам’ятника є слід третьої сторони.

«У 90-х роках спецслужбами КДБ було підірвано десятки українських пам’ятників. Чітко простежується той самий почерк, це слід третьої сторони, спершу інформація з’явилась в російських ЗМІ, як це було у 90-х, коли КДБ руйнували меморіали», – наголосив Святослав Шеремета.

 

Як повідомляв Z, інформація про руйнування меморіалу спочатку з’явилась у російських ЗМІ.

 

Акт вандалізму засудили голова Львівської ОДА Олег Синтка та Генеральний консул Республіки Польща у Львові Вєслав Мазур, які провели зустріч з приводу руйнування пам`ятки.

 

«Мені дуже прикро через цей інцидент. Я зустрічався з головою Львівської облдержадміністрації Олегом Синюткою і наша спільна думка, що це є провокація з метою погіршити українсько-польські відносини. Ми не можемо цього допустити. Я був на місці вандалізму. Я не маю сумніву, як і голова ЛОДА, що ми вшануємо 73-ту річницю від часу трагедію», – зазначив Вєслав Мазур.

 

Про відзначення роковин домовились під час телефонних перемовин Олег Синютка та надзвичайний і повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло. Пам`ятник до того часу (до лютого) відновити не вдасться, проте вшанувати загиблих представникам двох сусідніх країн не зможе завадити ніхто.

 

У Міністерстві закордонних справ України також відреагували на акт вандалізму.

 

«Рішуче засуджую акт вандалізму на польському меморіалі. Такими провокаціями нас посварити не вдасться. А злочинці мають бути покарані», – написав у Twitter Павло Клімкін.

 

11.01.2017