У Чехії створено Центр боротьби з тероризмом і гібридними загрозами.

Діяльність нового органу зазнала різкої критики з боку президента Мілоша Земана.

 

 

У завдання нового підрозділу Міністерства Внутрішніх справ Чеської Республіки входить моніторити і аналізувати гібридні загрози для безпеки країни, зокрема такі, як дезинформаційні кампанії і під’юджування до політичної радикалізації суспільства. У штаті Центру боротьби з тероризмом і гібридними загрозами ( Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám – CTHH) працюватиме 20 співробітників – повідомило видання Parlamentni Listy.

 

Ідея створити CTHH виникла після  того, як чеські спецслужби публічно артикулювали застереження про активність Росії, яка гібридним чином – через засоби масової пропаганди, гакерські атаки та інтернет-тролінг – намагається вплинути на громадську думку в Чехії, передовсім у таких питаннях, як членство в НАТО та Європейській Унії, а також антиросійських санкцій та конфлікту на сході України.

 

При цьому президент країни Мілош Земан, котрий вважається вірним союзником Москви, а також його адміністрація, різко скритикували новостворений підрозділ. Як аргумент наводиться те, що робота CTHH може зашкодити свободі слова. Речник Земана порівняв підрозділ з цензурними комітетами, які існували в комуністичні часи. Раніше, 26 грудня, чеський президент заявив, що його країна «не потребує цензури, не потребує ідейної поліції».

 

Керівниця CTHH Ева Романцовова у відповідь на президентську критику, заявила, що під час створення підрозділу проводилися консультації з адміністрацією президента, і що жодних заперечень висловлено не було.

 

«CTHH не буде і не може жодним чином здійснювати цензуру будь-якого ЗМІ або сайту в інтернеті», – заявила Романцовова. За її словами, такі твердження свідчать лишень про «брак розуміння суті роботи нового центру».

05.01.2017