Останки Олександра Олеся планують поховати в Україні.

 

Президент України Петро Порошенко запропонував перепоховати в Україні тіло письменника Олександра Олеся, останки якого ексгумували на Ольшанському цвинтарі у Празі.

 

Як повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко, Порошенко доручив Міністерству закордонних справ втрутитися в ситуацію, а також зв'язатися з його родичами в Канаді для з'ясування можливості перепоховання тіла в Україні.

 

Міністерство закордонних справ повідомило, що останки Олександра Олеся та його дружини перемістили до депозитарію кладовища Ольшанського до моменту рішення родичів.

 

На місці, де у 1944 році було захоронено Олеся, спочаватиме виходець із України Володимир Михайлишин. Донедавна він доглядав поховання письменника і сплачував ренту. По смерті пана Володимира син вирішив, що в могилі мусять поховати його батька.

 

Голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний зазначив, що українська громада в Чехії довідалась про ексгумацію лише 2 січня, за день до розриття могили, і шокована рішенням спадкоємця.

 

Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович підтримав ідею перезахоронення Олександра Олеся в Україні. Він наголосив, що "вирішення цієї конкретної проблеми не вирішує проблему вцілому". "По цілому світі розкидані могили визначних українців. Частина з них залишиться на місці і потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад і української держави. Частину слід буде перепоховати в Україні через неможливість опікуватися на місці теперішнього поховання. А щодо найвизначніших українців, наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у Національному пантеоні", – прокоментував В'ятрович на своїй сторінці у Facebook. Директор інституту національної пам'яті вважає, що евентуально найкращим місцем для захоронення Олеся є алея почесних поховань на Лук'янівському кладовищі.

 

03.01.2017