Держава виділила гроші на проект будівництва Дністровської ГЕС усупереч законодавству.

 

Попри те, що будівництво Дністровської ГЕС, заплановане Укргідроенерго, суперечить українському законодавству, тендер на розробку документації для будівництва все ж оголошено, його вартість становить 155 млн грн, розповів еколог Міжнародної благодійної організації «Екологія. Право. Людина» Петро Тєстов, інформує Громадське радіо.

 

«Вперше інформацію про будівництво ГЕС на Дністрі ми отримали ще рік тому. Але потім відбулась низка подій, після яких ми були впевнені, що гідроенергетики не будуть повертатися до цього проекту. А тут як грім посеред неба — бачимо оголошення тендеру, згідно із яким вже планується виділити 155 млн грн на проектні роботи: на розробку техніко-економічного обґрунтування проекту будівництва 6 ГАЕС на Дністрі. Це нас просто шокувало», – розповів Петро Тєстов.

 

Еколог зазначив, що, згідно з планами Укргідроенерго, каскад ГЕС на Дністрі вироблятиме усього 0,5% електроенергії від обсягу виробленої в країні у 2015 році, тобто суттєво не вплине на енергетику.

 

«Укргідроенерго — це державна компанія, 100% акцій належать державі і відповідно всі гроші, які виділені на проектування теж державні. Гроші ці освоюватиме приватна фірма, тому що хоча й оголошений тендер, в Україні немає жодної іншої проектної організації, крім Харківського об’єднання «Укргідропроект», яке це буде реалізовувати. І 155 млн грн. підуть на проект, який не може бути реалізований згідно із законодавством», – сказав Дмитро Тєстов.

 

«Одна із небагатьох річок в Україні, яка зберегла свій природний рух, просто перетвориться в каскад ставків. Національні природні парки створюються не просто заради охорони якоїсь охорони, а задля охорони цінних природних комплексів, які є на цій території.

 

Наприклад, у Дністрі зараз проживає багато видів риб, які не можуть жити у ставку. Будівництво ГЕС знищить їх. Так само воно затопить прибережні території, де ростуть рослини із «Червоної книги».

 

До того ж, природні парки функціонують і для розвитку туризму. Зараз, особливо після анексії Криму, на Дністрі просто шалена кількість туристів. Варто поїхати у Чернівецьку область і порівняти кількість туристів там, де Дністер тече вільно, і на тій його ділянці, що є водосховищем», – додав еколог.

 

Він зазначив, що є офіційний лист Міністерства екології, адресований обласним адміністраціям, в якому зазначено, що це територія трьох національних природних парків, де будівництво неможливе згідно із чинним законодавством та порушує Угоду про Асоціацію з ЄС.

 

Як повідомляв Z, екологи забили на сполох, коли в Укргідроенерго заявили про плани будівництва Дністровської ГЕС на території Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей. Проти цього виступило і керівництво областей, а згодом Міністерство екології заборонило проводити будівництво.

28.12.2016