Суд ЄС зупинив "антиукраїнське" рішення Єврокомісії щодо OPAL'у.

 

Європейський суд вирішив призупинити рішення Європейської комісії про дозвіл на використання російським "Газпромом" у Німеччині газогону OPAL для розширення доступу на газовий ринок Унії.

 

Суд ухвалив рішення за позовом польської нафтогазової компанії PGNiG, котра вважає, що децизія ЄК шкодить її інтересам та інтересам Польщі, інформує "Польське радіо".

 

При цім голова PGNiG Пйотр Возьняк наголосив, що рішення Єврокомісії завдасть збитків і Україні. "Сценарій обмеження транзиту через Україну було накреслено сім років тому, коли можна було передбачити побудову відгалужень від газогону "Північний потік", і коли було прийнято рішення про будову ниток NEL і OPAL", – зазначив Возьняк.

 

Рішення суду триватиме до моменту остаточного розгляду скарги: поки скаржна інстанція не розгляне позов PGNiG, "Газпром" не матиме дозволу на використання газогону OPAL, про що клопоталися інші сторони процесу – Gazprom Export i OPAL Gastransport GmbH.

 

Адміністрація президента похвалила рішення європейського суду, а також зазначила, що Україна та Польща борються з монополією "Газпрому" скоординовано. "А Україна продовжить захищати свої національні інтереси у сфері енергетики як через суд ЄС, так і через механізми Угоди про асоціацію між Україною та ЄС", – зазначив речник президента Святослав Цеголко.

 

28.12.2016