Верховна Рада прийняла бюджет-2017.

 

Верховна Рада України в ніч на 21 грудня прийняла в цілому проект державного бюджету на 2017 рік з дефіцитом 3% і закладеним зростанням економіки також в 3%.

 

Про це повідомляє УНІАН.

 

На підтримку проекту закону про державний бюджет (№5000) проголосували 274 депутати.

 

Представляючи документ, міністр фінансів України Олександр Данилюк відзначив, що бюджетний марафон, хоч і розпочався вчасно, та завершився по-звиклому – під свята. "Уряд подав бюджет вчасно з дотриманням усіх термінів і процедур, але традиції приймати бюджет вночі біля ялинки виявилися сильнішими. Але принципи побудови бюджету – це реалістичність, перспективність і прозорість", – зазначив міністр.

 

Данилюк запевнив, що в бюджет закладено тенденції розвитку економіки на найближчі три роки. "При доопрацюванні законопроекту уряд зберіг пріоритети бюджету – підвищення обороноздатності, підвищення соціальних стандартів, розвиток освіти та охорони здоров'я, підтримка сільського господарства і проектів інфраструктури, підтримка регіональних проектів в рамках курсу на децентралізацію. При цьому ми посилили пріоритети: заклали кошти для підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн. Для цього враховані витрати бюджету в обсязі близько 28 млрд грн", – прокоментував міністр.

 

Натомість заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради Сергій Мельник підкреслив, що проголосована редакція законопроекту вже враховує прийняті раніше Верховною Радою норми про державні субвенції та податкові зміни.

 

Під час обговорення законопроекту фракції "Опозиційного блоку", "Самопомочі" та "Батьківщини" висловили низку претензій до документа, заявивши, що голосувати за бюджет не мають наміру, тому що, на їхню думку, це "не бюджет, а вирок країні".

 

Натомість голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак підкреслював: "Країна мусить увійти в новий рік з прийнятим бюджетом, тому що це бюджет розвитку".

 

На завершення обговорення проекту держбюджету на 2017 рік прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зазначав: "Ми почали чесний процес формування бюджету на 2017 рік, ми вчасно його подали в парламент, ми провели перше читання. Ми опрацьовували бюджет з 15 вересня". Голова уряду підкреслював, що голосування проти бюджету – це голосування за знищення України і проти підвищення зарплат і розвитку держави.

 

Згідно з результатами голосування, визначальними стали голоси фракції Радикальної партії, а також депутатських груп "Відродження" і "Воля народу". Так, за бюджет-2017 проголосувало: БПП – 122 народних депутатів із 144, "Народний фронт" – 74 із 81, "Відродження" – 24 із 24, Радикальна партія – 18 із 21, "Воля народу" – 13 із 18, "Самопоміч" – 5 із 26, позафракційні – 18 із 47. Жодного голосу не дали "Опозиційний блок" і "Батьківщина".

 

21.12.2016