Барак Обама заборонив бурити нафтові свердловини в Арктиці.

Заборона президента США стосується федеральних вод в Атлантичному та Північному Льодовитому океані.

 

 

Заборона, до якої долучилася також Канада, поширюється на великі ділянки акваторії біля узбережжя Аляски в Чукотському морі й майже на все море Бофорта. В Атлантичному океані буріння буде заборонено уздовж узбережжя від штату Мен на крайньому північному сході до Вірджинії – повідомило видання Washington Times.

 

У спільній заяві Барака Обами і канадського прем'єр-міністра Джастіна Трюдо йдеться, що заборона повинна захистити економіку і екосистему Арктики. Глава Білого дому пояснив, що навіть найвищі стандарти безпеки не можуть захистити регіон від розливів нафти, при цьому можливості щодо очищення обмежені через природні умови.

 

Вдаючись до зазначеної заборони Обама використав закон 1953, який дозволяє президентові Сполучених Штатів обмежити буріння і видобуток природних копалин в деяких регіонах. Цей закон не передбачає, що президент може скасувати вже запроваджені раніше обмеження.

 

Тож адміністрації новообраного президента Дональда Трампа буде доволі складно скасувати заборону, введену Обамою, для цього доведеться оскаржити таке трактування в судах. При цьому екологи пояснюють, що поки що в історії США ще жоден президент не намагався зняти заборону на буріння і видобуток природних копалин, запроваджену в рамках цього закону.

 

В Американському інституті нафти (American Petroleum Institute – API) все ж вважають, що заборону вдасться знята за допомогою спеціального президентського меморандуму. В API сподіваються, що Трамп після вступу на посаду на початку наступного року випустить такий меморандум.

 

Зрештою поки що американські компанії не виявляють особливого інтересу до буріння свердловин в Арктиці на тлі зростання видобутку відносно недорогої сланцевої нафти в Північній Дакоті й Техасі. Буріння свердловин в Арктиці коштує дорого, а також пов'язане з безліччю ризиків – передовсім екологічних.

21.12.2016