Св. Миколай під стєнкою

Спадала на землю засапана, як совєтський танк, груднева ніч. Новоспечені громадяни СССР західних областей вкладалися до "спокійного і чутливого" сну.

 

Під ту пору з небесного цивільного аеродрому вилетів малий двоособовий літак. Пілотував круглолиций ангел, що замість крил мав легкопад на плечах. В кабінці, закутаний у правдиву медвежу шубу, з летунськими окулярами на носі сидів святий Микола.

 

Це вперше Святий зрезигнував із старого, випробованого небесного засобу локомоції — санок, і вибрався у світову подорож, на закупленому під час женевської ліцитації Ліги Націй, літаку.

 

Мотор гудів рівномірно. Небесний пілот, пройшовши спеціяльний шоферсько-летунський курс, швиденько позбувся треми і певною рукою вів апарат у напрямі Львова. Проминувши Дарданелі, балканські провалля і кордон під Заліщиками, бензиновий пегаз брав уже напрям на Чортків, і вже навіть здалеку майоріли світла цього міста, коли мотор раптом почав сопіти. Літак загойдався крилами раз управо, раз уліво, зовсім як п'яниця, що вийде з вузької вулички на широкий шлях і не може руками дошукатися плота.

 

— З нашим літаком щось сталося. Хвіст починає тяготіти до земської суєти, — озвався спантеличений пілот. — Мені важко приходиться керувати. Хіба будемо причалювати?

 

— Ей, хіба ні, тут рішуче за-близько границі. Але там назаді справді хтось сидить і нам рівновагу порушує. Хтось у рогатій шапці... Ясно! Це ж антипко встиг таки причепитися. Ще й кріса десь роздобув.

 

Чорт, побачивши, що його спереду вже запримітили, став спершу махати руками, а далі зложивши їх у трубку, гукнув:

 

— Здравствуйтє! Товариші, давайтє на землю. Нєльзя далі їхати.

 

Наче б у відповідь чортові здолу вискочив ясно-білий язик світла, а за ним другий, десятий і по кількох секундах літак скупався у повені світла. Ангел спершу осліп був від надміру світла, але швидко очунявши, "дав газу" і підірвав літака вгору. Та рефлєктори, як гончі собаки не покидали ні на мить своєї жертви...  А там внизу озвалися вистріли...

 

Батерії зеніток заграли з усіх боків. При тому чорт почав що сили трясти хвостом, утруднюючи пілотові маневрування. Раптом сухий тріскіт під самим літаком, мотор застогнав і... втих. Літах стрімголов полетів униз. Не минуло й кільканадцяти секунд, як куплений на ліцитації б. Ліги Націй літак, зарившись передом у землю, закінчив свою кар'єру.

 

З теміні ночі вискочили постаті в рогатих післанців штики гукнули:

 

— Здавайсь! Ви хто такії? Паспорта у вас єсть?

 

Небесні післанці, викараськавшись із потрощеної кабінки, дивились спантеличені на рогатих примар.

 

— Ми з неба і паспортів у нас немає.

 

— Как же у вас без паспортів? Чесний гражданін должеч імєть свой паспорт. Людина без паспорту — не людина, а чорт зна шо.

 

— Правильно, товариші, правильно, — вискочив спід хвоста антипко. — Ето вєрно. Це чорт зна що, і я знаю. Це вороги народу.

 

— Не вірте антипкові. Адже нас тут кожна дитина знає і жде.

 

— Нєт, галубчік, ребйонкі то вас може і знають, но НКВД вас не знає. Давайтє, познакомимся.

 

— Я ж святий Миколай.

 

— А! Нікалай! О, це підозріле, дуже підозріле. Але, чекайте, чекайте, котрий же Ніколай. Ніколай Ніколаєвич удрал, Ніколай второй убіт. Що ж ви за Ніколай?

 

— Миколий Нікійський.

 

— А Нікійський. Значить, шляхтич. А з цими чемоданами на спекуляцію пустився? Так, харашо. В камеру їх.

 

_______

 

І попав таким чином св. о. Миколай аж у славну Луб'янку. Сидить він у камері тиждень, аж тут одного вечора відчиняються двері і у келію входить старий дідусь із довгою сивою бородою, в медвежій шубі, такий же самий як і св. Миколай.

 

— Ви за що сюди попали, товариш? — питає новий гість.

 

— Що ж паспорту не мав і ворога народу з мене зробили. А вас за що сюди запроторили?

 

— Вот я сам дурак попался. Я, розумієте, дід Мороз називаюсь. Так, бачите, одержав я наряд на мануфактуру, щоб ребйонкам на подарки з Новим Роком було. От наряд був на 1000 м. самої кращої мануфактури, а я дописав ще дві нольки, думав, зароблю який міліончик. Так ні, попався. А все через сволоч завідуючого. Він уже раніше спрятав лишки мануфактури і сам пустив її на спекуляцію. А я і не знав, так давай йому матюкати. А він за трубку, подзвонив і... накрили. Десять років це ще буде успіх.

 

В цьому менті задзвеніли ключі, заскрипіли двері і в камеру ввійшли чекісти.

 

— Де ж він, той дідок? Старому, то й не жалко помирати.

 

Дід Мороз швиденько зігнувся удвоє і показуючи на св. Миколая каже:

 

— Оце він! Це той, що розбазарює народне добро. Спекулянт!

 

І таким чином дід Мороз викрутився сіном, навівши біду на Святого.

 

_______

 

Суд тривав коротко. За спекуляцію засуджено діда Мороза на розстріл. Запевнювання, що дід Мороз залишився в камері, нічого не помогли.

 

— Тот Ніколай тоже пайдьот под стєнку. З усіма буржуйськими шпіонами у нас коротка справа.

 

Повели о. Миколая та ангела-пілота на розстріл. По дорозі ангел шепнув:

 

— Ще нічого не пропало. Я вже зорієнтувався в ситуації і договорився з комісарем. У них за хабарі можна цілий Союз купити. Є у вас якась закордонна валюта? Вони на доляри дуже ласі.

 

— Маю трохи девіз. Буде цього на кільканадцять тисяч. Все те було призначене на купівлю товарів, що їх не можна ввозити з заграниці.

 

Зашиті для певності в підшивку девізи врятували ситуацію. Комісар велів розстріляти якогось спекулянта, зробивши з нього діда Мороза. Небесних післанців, оголотивши з шуби та всяких дорожчих предметів, передягнув у казьонні шинелі, випустив.

 

Небесні післанці промандрували цілий Совєтський Союз пішки, залізницею, чим лиш удалося. Бачили вони все горе і нужду, сльози і кров, що широкими ріками плили в раю робітників і селян, відвідали "добровільних переселенців" у Сибірі і Казахстані, аж вкінці знову при допомозі хабаря вдалося вибрати за границю.

 

Тепер святий Микола знову вернувся до нас і на інші звільнені землі з новими клунками, щоб хоч трохи осушити людські сльози та облегчити біль.

 

[Львівські вісті]

19.12.1941