Невідомі люди заволоділи десятком комунальних приміщень в центрі міста.

 

Працівники Львівської міської ради виявили, що понад 10 об'єктів нерухомого комунального майна незаконно отримали нових власників. За розслідування шахрайської схеми, за якою на приміщення спочатку незаконно оформляли право власності, а потім перепродували третім особам, вже взялись правоохоронні органи, а юристи ЛМР звертаються до суду, інформує Zaxid.net.

 

Загалом протягом кількох тижнів місто «втратило» понад 40 об'єктів комунальної власності. Імовірно, організована група, до складу якої входили нотаріуси, за шахрайською схемою зі створенням ТзОВ переоформила на себе право власності на них. Приміщення переважно розкидані в центрі Львова.

 

Юристи зазначають, що повернути в комунальну власність приміщення, на які шахраї переоформили документи, можна через суд. Але є понад 10 приміщень, які злочинці встигли перепродати третім особам, тому тут повернення буде складнішим.

 

У міськраді кажуть, що ані погодження сесії, ані договорів купівлі-продажу просто не існує. Після несподівано виявлених кількох випадків відчуження майна, чиновники взялися за перевірку всіх комунальних об'єктів нерухомості.

 

«Так виглядає, що це діє групка шахраїв, які переоформляють на себе майно територіальної громади», – каже виконувач обов'язків начальника управління комунальної власності Лілія Сторож.

 

Поліція відкрила кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) ККУ, деталі розслідування наразі правоохоронці тримають у таємниці. Відомо, що власницями кількох об'єктів, зокрема на вул. Свінціцького, стали Людмила Малькова та Ірина Сандул, проте, ймовірно, це лише підставні особи. Хоча раніше ці прізвища фіґурували у справах щодо знищення фасадів пам'яток та самовільної їх перебудови.

 

Також у справі фіґурують Роман Андрієвський, якого шукають правоохоронці, та двоє нотаріусів – Уляна Пшенична і Наталя Загвойська, які стверджують, що діяли згідно із законодавством.

 

Наразі у міськраді збирають документи щодо кожного втраченого об'єкта і передають їх до суду.

 

«В нас станом на сьогодні є сім адрес. В роботі зараз є Свінціцького, 7, Стецька, 11, площа Святого Теодора, 5, Хмельницького. Решта – ми доповнюємо. Ми вже подаємо позови до Галицького суду з клопотаннями на заборону на відчуження», – розповіла начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

01.12.2016