Облрада підготувала заяву щодо антиукраїнських настроїв у Польщі.

 

Івано-Франківскьа обласна рада під час наступного засідання сесії планує звернутись до влади Польщі та України щодо нагнітання антиукраїнських настроїв у польському суспільстві.

 

Проект звернення розглянула сьогодні постійна комісія Івано-Франківської обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму, інформує Курс.

 

«Підставою для звернення стало те, що у у польському суспільстві відбулися події, які сприяли створенню антиукраїнського настрою. Звернення не закликає до екстремістських дій, а апелює до керівництва і України та Польщі, щоб попередити можливі майбутні акти вандалізму проти українського суспільства», – зазначив голова комісії Ігор Дебенко

 

«Івано-Франківська обласна рада не може залишатись осторонь та не помічати посилення антиукраїнських настроїв, що протягом останнього часу свідомо провокуються в польському суспільстві, посягаючи на позитивні напрацювання на засадах взаємоповаги і добросусідства», – ідеться в зверненні.

 

Його автори зазначають, що лише протягом 2014-2016 років  на території Польщі було скоєно щонайменше 14 актів вандалізму проти українських пам’ятників та місць поховань.

 

Також у зверненні згадується і про спалення Державного прапора України польськими активістами під час заходів з нагоди Дня Незалежності Республіки Польща.

 

«Відсутність дієвої реакції та належної оцінки відповідним діянням зі сторони офіційної польської влади, зволікання в розслідуванні та притягненні до відповідальності винних в плюндруванні українських пам’ятників та місць поховань, мовчазна згода на одностороннє трактування історії ще більше сприятимуть посиленню антиукраїнських настроїв у майбутньому», – вважають депутати Івано-Франківської облради.

 

У зв’язку з цим депутати звертаються до Президента України, Верховної Ради України та Міністерства закордонних справ України щодо забезпечення належного, послідовного реагування на можливі подальші антиукраїнські випади.

 

«Звертаємося також до Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яна Пєкла, Генерального Консула Республіки Польща у Львові Вєслава Мазура з вимогою сприяти забезпеченню прозорого розслідування всіх фактів наруги та нищення українських місць пам’яті в Республіці Польща, їх невідкладного відновлення й недопущення повторення антиукраїнських випадів у майбутньому», – ідеться в ухваленому комісією документі.

 

«Тематика історичної пам'яті не лише складна, а й взаємосуперечлива, опираючись на численні міфи, національні архетипи та насаджені стереотипи. У випадку українсько-польських взаємин єдино вірною, на наше глибоке переконання, є подальша політика взаємного примирення», – додають депутати.

30.11.2016