ФСБ оголосила про затримання нових «диверсантів» на півострові.

 

Федеральна служба безпеки Росії оголосила про затримання у Севастополі групи українців, яких вважає членами "диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України".

 

Згідно з повідомленням на сайті ФСБ, російські спецслужби підозрюють затриманих українців у плануванні диверсійних акцій "на об'єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення півострова". У чоловіків нібито вилучили вибухові пристрої, зброю та боєприпаси, засоби спеціального зв'язку "та інші речові докази їхньої злочинної діяльності, зокрема, карти-схеми об'єктів диверсій".

 

Головне управління розвідки Міноборони спростувало заяви ФСБ. "Цей черговий фейк російських спецслужб спрямований на приховування особистих репресивних дій проти мешканців півострова, а також дискредитацію України в очах міжнародної спільноти", – йдеться у повідомленні Міноборони.

 

Речник Міністерства оборони з питань АТО Андрій Лисенко заявив, що ФСБ "перетворилася на фабрику брехні". "Насправді ніяких диверсантів ФСБ не затримувала, адже їх у Криму і Севастополі немає. Російські спецслужби таким чином намагаються показати свою ефективність, вводячи вкотре в оману своє найвище російське керівництво, народ і міжнародну спільноту", – цитує слова Лисенка аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Російський телеканал "Дождь" повідомив, що йдеться про Олексія Євгеновича Бессарабова, Дмитра Анатолійовича Штиблікова та Володимира Михайловича Дудка.

 

Брат Штиблікова Олексій повідомив, що Дмитра затримали 9 листопада – він повідомив про своє затримання телефоном, перебуваючи у прокуратурі. Зі слів Олексія, Дмитро Штибліков до 2014 року працював аналітиком Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичної співпраці Чорноморського реґіону "Номос" у Севастополі. У попередні роки працював як військовий журналіст.

 

Українське видання "Новинарня" повідомляє, що Дмитро Штибліков є колишнім військовиком. Він навчався у Київському вищому загальновійськовому училищі ім. Фрунзе та Військово-дипломатичному інституті при Національній академії оборони України. Кадрову військову службу відбував у Криму на різних посадах у розвідувальних підрозділах Сухопутних військ і Військово-Морських сил України. У середині 90-х командував розвідротою в Перевальному. Підполковник запасу, маґістр міжнародних відносин.

 

У багатьох інтерв’ю, починаючи з 2010 року, Штибліков висловлювався за виведення Чорноморського флоту РФ із Севастополя і пропонував механізми для цього. Дмитро Штибліков перший з аналітиків повідомив про те, що ЧФ в Україні збільшує чисельність берегових сил.

 

10.11.2016