НАТО активно готується до ймовірної російської аґресії.

Про це заявив у коментарі для британської газети The Times Генеральний  секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберґ.

 

 

«НАТО змушене реагувати на виклик. Ми бачимо аґресивнішу Росію, яка протягом останніх років здійснює значне нарощування військових сил, на практиці вона утричі підвищила військові витрати з 2000 року, вона розробляє новий мілітарний потенціал, тренує свої війська і використовує військову силу проти своїх сусідів. Ми також стали свідками того, як Росія використовує пропаґанду в Європі серед союзників НАТО. І саме з цієї причини НАТО вживає відповідних заходів. Ми відповідаємо найзначнішим зміцненням нашої колективної оборони з часів закінчення Холодної війни», – пояснив свою стурбованість Столтенберґ.

 

Генсек Альянсу повідомив, що керівництво НАТО планує перевести на посилений режим служби кілька сотень тисяч вояків в країнах-членах організації. Точніших цифр Столтенберґ не назвав.

 

Постійний представник Великої Британії в НАТО Адам Томсон, своєю чергою, повідомив газеті, що у планах Альянсу забезпечити можливість розгортання в зоні воєнних дій до 300 тисяч вояків протягом двох місяців. З його слів, на даний момент НАТО потрібно на таку операцію до шести місяців. «Командувачі НАТО хочуть створити значні наземні сили, здатні стримати російську аґресію», – зазначив Адам Томсон.

 

Ця трьохсоттисячна армія мала б стати «другим ешелоном» для сил НАТО підвищеної бойової готовності, тобто підрозділу «Вістря списа» (Spearhead Force), який налічує п'ять тисяч солдатів.

07.11.2016