Уряд таємно передає Підгорецький замок у концесію, – Ірина Подоляк.

 

Міністерство економіки знайшло інвестора та вже підготувало документи для передачі в концесію Підгорецького замку на Львівщині, забувши попередити про це інших. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook написала депутат Ірина Подоляк.

 

«Один із найцінніших і найкращих замків Центрально-Східної Європи в концесію таємно? Вчора телефонував Тарас Возняк і попросив про допомогу. Львівську картинну галерею ніхто не питає, не інформує, заступники голови Львівської обласної ради Параска Дворянин і Володимир Гірняк про це нічого не знають, Міністр культури довідується про це випадково... Зранку говорила телефоном з Олегом Синюткою. Він поінформований, концесіонування підтримує, ініціює і готує постанову КМУ про передачу», – написала Ірина Подоляк.


Фото: Ірина Подоляк/Facebook

 

За її словами, партнером та ініціатором цієї концесії в уряді є заступник Міністра економіки Юлія Ковалів, з якою сконтактуватись не вдалося.

 

«У мене кілька примітивних питань: чому підкилимно? хто інвестор? чому один інвестор? Чому саме цей замок? Де комплексний підхід до усіх замків України? Де конкурсність? Прозорість? Де успіхи концесії в Старому Селі і у Свіржі? (а вони провальні). Де успіх будь-якого концесійного проекту? Якщо Треба ще один експериментальний проект, то чому саме на цьому замку проводити черговий мутний експеримент? Бо найкращий? Бо найцінніший? Чому не на Поморянському, Меджибізькому, Бережанському чи інших замках?

 

Підгорецький замок - може бути амбітним проектом президентів, місцем спільної спадщини України, Литви, Польщі, Австрії, великим музеєм і місцем зустрічей... Я не проти концесії, як одного зі способів ревіталізації і збереження, але я категорично проти темних схем і таємних договорняків, ніби-то в ім'я «порятунку».

 

Чому б задля експерименту і порятунку не здати в концесію Маріїнський палац, замість гатити в нього щороку з бюджету сотні мільйонів гривень?», – дивується депутатка.

 

Ірина Подоляк зазначила, що в актуальному законі України «Про концесію» об'єкти культурної спадщини і замки не зазначаються.

 

Вона додала, що копії документів, які мала з цього питання, передала прем’єр-міністру Володимирові Гройсману.

 

«Ще раз для тих, хто не вміє читати. Я не проти концесії. Я проти азарівських методів», – резюмувала Ірина Подоляк.

04.11.2016