Напад на гуманітарну колону в Сирії розслідуватиме спецкомісія ООН.

Її очолить індійський генерал-лейтенант Абхіджіт Гух, повідомив в п'ятницю, 21 жовтня, Центр новин ООН.

 

 

За результатами розслідування Комісія повинна підготувати для генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна звіт про обставини інциденту. «На підставі цього звіту генсек має ухвалити рішення про подальші дії Організації Об’єднаних Націй», – пояснив прес-секретар міжнародної організації Стефан Дюжаррік.

 

Того ж дня Пан Ґі Мун закликав всі зацікавлені сторони до співпраці з комісією. Її голова Абхіджіт Гух раніше працював в Департаменті операцій з підтримання миру ООН.

 

Нагадаємо, що 31 вантажівка гуманітарної колони, сформованої ООН за участі сирійського Арабського Червоного Півмісяця (SARC), з вантажем продуктів і медикаментів, розрахованих на 50 тисяч осіб, прибула в місто Урум-аль-Кубр в другій половині дня 19 вересня. Незабаром після цього вона зазнала бомбардування, внаслідок якого була знищена велика частина вантажу. Щонайменше, 18 осіб, включно з головою сирійського товариства SARC, були вбиті.

 

Попередньо міжнародними експертами було встановлено, що на колону було вчинено атаку з повітря. Також було з’ясовано, що це могли зробити або бойові літаки російських повітряно-космічних сил або авіація збройних сил, вірних сирійському президентові Башарові Асаду. У Москві й Дамаску відкидають ці звинувачення. Наприкінці вересня Пан Ґі Мун розпорядився провести відповідне розслідування.

22.10.2016