Бельгійське МЗС висловило своє обурення послові Росії.

Шефа російської дипломатичної місії в Брюсселі Олександра Токовініна викликано до зовнішньополітичного відомства Бельгії для надання пояснень щодо звинувачень від Росії, що нібито бельгійська авіація бомбардувала мирних сирійських мешканців.  

 

                Міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс

 

Розмову в бельгійському Міністерстві закордонних справ, яка тривала близько години, представники відомства назвали «такою, що розчаровує». Згідно із заявою бельгійського міністра Дідьє Рейндерса, російський посол не зміг надати жодних покликів на факти, які б обґрунтовували звинувачення.

 

Напередодні влада Бельгії «категорично зажадала» від Росії спростувати «необґрунтовані звинувачення», згідно з якими бельгійська авіація могла скинути бомби на цивільне населення в районі Алеппо.

 

Військовий аташе бельгійського посольства в Москві отримав у четвер, 20 жовтня, від Міністерства оборони Росії «так звані докази» бомбардування Алеппо, нібито вчинененого 18 жовтня за участю літаків F-16, що належать ВПС Бельгії.

 

За версією російського оборонного відомства, бельгійські бойові літаки заатакували селище Хессаджек поруч з Алеппо і нібито внаслідок атаки загинули шестеро мирних мешканців. Про ці звинувачення повідомив у своєму комюніке в четвер увечері міністр оборони Бельгії Стевен Вандепут.

 

«Міноборони Росії надало так звані "докази", які мали продемонструвати, що F-16 бельгійських ВПС відповідальні за авіаудар в районі Алеппо. Зазначені "докази" складаються з карти з маршрутом польоту, який нібито виконували бельгійські літаки. Нанесені на карту ідентифікаційні номери "свій-чужий" у жодний спосіб не належать літакам бельгійських ВПС. Отже, так звані "докази" є сфабрикованими», — заявив Вандепут. Він  зажадав від Москви, щоб та «взяла назад ці необґрунтовані звинувачення».

 

Пізніше, у п'ятницю, з'явилася й реакція офіційного представника Міноборони Росії Ігоря Конашенкова, який заявив, що Бельгія «прагне відволікти увагу громадськості від удару в передмісті Алеппо». «Спроби голови військового відомства Королівства Бельгія відвести увагу громадськості від трагедії, використовуючи нікчемні для будь-якого фахівця виправдання, викликають глибокий подив», — сказав Конашенков.

 

Нагадаємо, раніше генерал Конашенков став відомим своїми заявами про причини і винуватців трагедії МН17 в небі над Донбасом. Заяви генерала були цілковито спростовані висновками Міжнародної комісії з розслідування причин трагедії.

21.10.2016