Європарламент планує засудити агресивну пропаганду Кремля.

21 жовтня євродепутати розглянуть у першому читанні проект резолюції щодо протидії пропаганді з боку Росії і терористичного угрупування «Ісламська держава».

 

 

Комітет у закордонних справах Європейського Парламенту схвалив проект названої резолюції ще в понеділок, 10 жовтня.

 

У документі, зокрема, зазначається: «Росія агресивним чином використовує широкий спектр інструментів і засобів, в тому числі спеціальні фонди («Русский мир»), радіо й телеканали (Russia Today, РИА Новости), що транслюють свої програми різними мовами, новинні аґенції, громадські та релігійні групи (зокрема православну церкву), соціальні мережі й тролів в Інтернеті. Російська влада робить це для того, щоб поставити під сумнів західні цінності і спровокувати розкол Європи, домогтися внутрішніх впливів, а також аби створити у країн Східного партнерства враження, що їхні державні структури перебувають на порозі розпаду».

 

У проекті резолюціє також звучить застереження, що «Росія стрімко активізує свою діяльність в Європі, мета якої полягає в поширенні російського впливу і російської гегемонії, підриві суверенітету східноєвропейських країн». При цьому, як наголошується, однією з головних стратегій Росії є фальсифікація історії.

 

Як приклади інформаційної війни, яку Росія веде проти Заходу, в документі наводяться, зокрема, російська кібератака на Естонію 2007 року, кампанії з дезінформації після падіння літака польського президента під Смоленськом і після збиття рейсу MH17 на Донбасі, а також після анексії Криму Росією і в зв'язку з міґраційною кризою в Європі.

13.10.2016