Офіційне слідство: "Бук" приїхав із Росії – і в Росії схований.

 

Міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT) встановила, що зенітно-ракетний комплекс "Бук", котрий 17 липня збив у небі над Донбасом пасажирський "Боїнг" рейсу MH17, був завезений на територію України із Росії – а після трагедії повернувся назад до РФ.

 

Про це йдеться у висновках розслідування, котрі були оприлюднені на прес-конференції у Нідерландах.

 

Слідчі встановили, що ракету "Бука" запустили із контрольованої проросійськими бойовиками території – на пагорбі при фермерських полях біля села Первомайський.

 

“Можна резюмувати, що MH17 був збитий ракетою 9M38, запущеною "Буком", привезеним із території Російської Федерації, і що після запуску він відтак повернувся до Російської Федерації... Висновок, що MH17 був збитий ракетою "Бука", запущеною з околиці за 6 кілометрів на південь від Сніжного", – заявив представник JIT Вілберт Пауліссен.

 

Слідча група оприлюднила частину доказів, на котрих будувала свої висновки про місце запуску та походження зенітного комплексу: знимки сліду від запуску ракети на південь від Сніжного; фото- та відеозйомка "Бука" дорогами Донбасу; дані пеленгування мереж мобільного зв'язку; матеріали дослідження території запуску; записи телефонних розмов між бойовиками та (очевидно) російськими кураторами – до речі, частина з цих розмов раніше не оприлюднювалася.

 

Не зважаючи на промовистість доказів, представники групи відмовилися покласти відповідальність за збиття літака на офіційних російських осіб, на Росію як державу або на російських громадян. Відповідаючи на питання, чи група може назвати назви частин або підрозділів, причетних до перевезення або використання "Бука", слідчі заявили, що перевіряють на можливу причетність до злочину низку конкретних осіб, а також намагаються побудувати ланцюжок до їхнього керівництва. Розслідування охоплює понад 100 осіб, котрі можуть мати стосунок до збиття літака.

 

Слідство не має відповіді на питання, що сталося з "Буком" після того, як він повернувся до РФ.

 

28.09.2016