МЗС: Голосування до Госдуми – «нікчемне і нелеґітимне».

 

Міністерство закордонних справ України вважає нелеґітимними вибори до нижньої палати парламенту Росії (Госдуми) на тимчасово окупованій території України та засуджує організацію голосування на території тимчасово окупованого Криму.

 

Про це йдеться у заяві МЗС за підсумками голосування 18 вересня.

 

"Віднесення Росією невід'ємної частини суверенної території України до єдиного федерального виборчого округу, як і створення на Кримському півострові чотирьох одномандатних мажоритарних виборчих округів є грубим порушенням фундаментальних норм і принципів міжнародного права. У зв'язку з цим результати голосування і повноваження 4 депутатів Державної думи, обраних в окупованому Криму за мажоритарною системою, та 225 парламентаріїв, обраних за пропорційною системою, є нікчемними і нелеґітимними, що ставить під сумнів леґітимність усієї Державної думи", – йдеться у заяві.

 

МЗС висловило обурення, що РФ, "окупувавши внаслідок збройної аґресії проти України Крим та насильно насаджуючи на півострові свій правоустрій", далі грубо порушує засадничі норми і принципи міжнародного права, закріплені, у тому числі, у Статуті ООН, Женевській конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни, Гельсінському заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, Меморандумі про ґарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, а також зобов'язання за багатосторонніми та двосторонніми міжнародними договорами, учасницею яких є Російська Федерація.

 

МЗС сподівається на послідовність закордонних партнерів та їхню відданість міжнародному праву, повагу до територіальної цілісності та суверенітету України і закликає "не визнавати результати виборів до Державної думи Федеральних зборів РФ у частині голосування на території окупованого Кримського півострова".

 

Україна передасть міжнародним партнерам перелік осіб, безпосередньо причетних до організації "виборчого фарсу" в Криму, й тих, хто брав участь у незаконних виборах, для занесення у санкційні списки.

 

"Україна поновлює свою категоричну вимогу до Російської Федерації припинити збройну аґресію проти нашої держави та деокупувати захоплені нею українські території, вивівши звідти свої війська", – підсумовує МЗС.

 

19.09.2016