На горі Лисоня знову точився бій.

 

Реконструкцію бою Українських Січових стрільців у вересні 1916 року вчора, 4 вересня, відтворили на горі Лисоня біля міста Бережани, передає Терен.

 

Перевдягнуті у форми російської імперської армії та в однострої австрійців, Українських Січових Стрільців, молоді люди облаштовували окопи, рили траншеї. На підніжжя гори навіть виїхав броньовик і одна автомашина того часу.

 

Влітку 1916 року російські війська атакували австрійські позиції, розташовані вздовж річки Стрипи. У той час 55-та дивізія генерала Фляйшмана відступила в напрямку міста Бережани. І тільки наприкінці липня вдалося зупинити наступ росіян. У районі гори Лисоні, біля Бережан, закріпився полк Українських Січових Стрільців у складі 1650 стрільців та 47 старшин. Патріоти мали основне завдання:  захищати село Потутори та шлях із Підгайців на Бережани. Головний плацдарм - гора Лисоня.

 

Позиційні зіткнення ворожих сил тривали майже два тижні. 4 вересня 1916 року почався контрнаступ. До вечора вдалося відбити всі позиції. 16 вересня росіянам вдалося зайти у фланг і в тил полку УСС. Січові стрільці відбили атаку, але лінія фронту наближалася безпосередньо до Бережан. Згодом розпочалася найбільш масований наступ імперської армії. Запеклі бої тривали майже безперервно три доби. Росіяни оточили полк УСС, дислокований у селі Потутори. Але загонам стрільців вдалося прорвати кільце оточення і вийти до Бережан. У тих боях, за різними підрахунками, загинуло понад 1300 Українських Січових Стрільців.

 

Окрім того, на горі Лисоня відбулась панахида за загиблими та патріотичний концерт. Як повідомляв Z, до 100-річчя бою також випущено художній конверт і марку.

05.09.2016