У 8-річної дитини виявили правець.

 

У Львівській області зареєстрований випадок правця у дитини 8 років, яка не була щеплена, повідомила головний позаштатиний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації з епідеміології Наталія Тімко, інформує прес-служба Департаменту.

 

Правець - гостре інфекційне захворювання, що уражає нервову систему, викликає тонічні і тетанічні судоми скелетних м'язових волокон, що ведуть до асфіксії. Має надзвичайно високу летальність. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника.

 

«Збудник правця може проникнути в організм людини через дрібні, частіше - колоті рани, при побутових і сільськогосподарських травмах, особливо нижніх кінцівок. Захворювання може розвинутись при укусах, опіках, відмороженнях, у породіль при порушенні асептики, у новонароджених при забрудненні пупкової рани. Безпосередньо від хворої людини або тварини правець не передається. Сприйнятливість до правця висока, але завдяки масовій імунізації реєструються лише поодинокі випадки. Частіше хворіють жителі сільської місцевості. Максимум захворювань припадає на літо та осінь. Після перенесеної хвороби імунітет не залишається», – зазначають медики.

 

Планова профілактика правця проводиться у віці, 2, 4, 6 і 18 місяців, 6, 14 і 24 роки, а потому – кожні 10 років.

29.08.2016