Аґнон: 50 кроків, щоб зрозуміти

 

Впродовж серпня, вересня та жовтня у Бучачі діятиме короткотермінова літературна резиденція, що є частиною більшого проекту під назвою «Аґнон: 50 кроків, щоб зрозуміти» (вулична виставка, зустрічі з письменниками та літературна резиденція). Програма є своєрідним жестом пам’яті про отримання Нобелівської премії Аґноном 50 років тому, у 1966 році, яку він отримав за ряд текстів, серед яких чимало про Бучач. Найголовнішим текстом Аґнона, що стосується Бучача, є «Нічний постоялець» (або «Гість на одну ніч»), написаний Аґноном після візиту до рідного міста у міжвоєнний період.

Гостями резиденції стануть письменники Євгенія Сенік, Остап Сливинський та Софія Андрухович. Головною ідеєю проекту є дати можливість резидентам відчути себе гостями, постояльцями у Бучачі, як це зробив свого часу Аґнон, і описати власні спостереження у текстах. Цією резиденцією ми хочемо привернути увагу до Бучача, як рідного міста Нобелівського лауреата, а також до постаті Шмуеля Йосефа Аґнона і загалом теми малих міст і їх літературної спадщини. З огляду на це, ми пропонуємо резидентам ознайомитись із текстом перекладу роману «Нічний постоялець», і за час перебування в Бучачі відтворити у своїй уяві той Бучач, який бачив Аґнон та тисячі інших мешканців міста у міжвоєнний період минулого століття. У текстах резидентів ми очікуємо відтворення атмосфери сучасного міста та порівняння із його минулим. Ми заохочуємо резидентів самостійно ознайомлюватись із додатковими ресурсами щодо біографії та долі Шмуеля Йосефа Аґнона, проте попередньо надаємо базову інформацію, що стосується Аґнона і інших митців, що походять з Бучача: від корисних лінків до тематичних екскурсій містом.

 

Тексти резидентів під час перебування в Бучачі та опісля будуть опубліковані на ресурсах медіа-партнерів: "Збруч", "Читомо" та The Ukrainians, а також наприкінці року ввійдуть у загальну друковану публікацію, що стане підсумком проекту.  

Проект резиденції фінансово підтримано Ґете-Інститутом в Україні.

 

 

вул. Агнона 5Літературний центр імені Аґнона Срд, 08/31/2016 - 12:00

До теми