ГПУ опублікувала телефонні розмови Глазьєва із Аксьоновим та Затуліним.

 

Генеральна прокуратура опублікувала записи телефонних розмов помічника президента Росії Сергія Глазьєва за лютий і березень 2014 року, котрі свідчать про причетність Кремля до організації масових заворушень та захоплення владних будівель в Україні.

 

Записи розмов були оприлюднені на прес-конференції генеральним прокурором Юрієм Луценком.

 

 

Розмови датовані 27 лютим – 6 березня 2014 року. Серед співрозмовників – директор "Інституту кран СНД" Костянтин Затулін, кримський сепаратист Сергій Аксьонов, одеський українофоб Валерій Кауров, ватажки вуличного протесту з Харкова, Одеси, Запоріжжя. Всі записи – через телефон приймальні Глазьєва.

 

Радник президента РФ вимагав негайного захоплення органів влади в містах на Півдні та на Сході України з тим, аби примусити обласні ради до визнання нелегітимності "кієвскіх властєй" і закликів допомоги на адресу Російської Федерації та Володимира Путіна.

 

Кримські епізоди

 

Зокрема, 27 лютого 2014 року Затулін доповідав Глазьєву про те, що виїжджає до Криму з метою контролювати формування самопроголошеного "уряду". І Глазьєв радив: "Костя, там, отже, почали формувати нову виконавчу владу, так дивлюся, дивлячись на заяви Аксьонова, якусь координаційну раду. Треба, щоб там того "Кмиріка" нашого не забули і взагалі людей, котрі на вулиці, тому що Аксьонову вони не довіряють і можуть розійтися".

 

6 березня 2014 року Глазьєв віддавав вказівки Сергію Аксьонову щодо фальшивого референдуму: "Перше, мені здається, що питання по референдуму сформульовані невдало. Це не лише моя думка тут. Ми думаємо, а як їх поставити так, щоб вони було однозначно зрозумілі людям".

А Аксьонов на це відповідав: "Просто, там же колеги працюють, тут висадилося ж груп п'ять. Тобто, так би мовити, ваших співвітчизників, там з різних організацій, котрі привезли в тому числі і готові матеріали узгоджені, так би мовити, з держдумою".

 

"Новороські" епізоди

 

1 березня 2014 року Глазьєв давав вказівки щодо захоплення адміністративних будівель і обурювався млявістю протестів у Запоріжжі.

"А Запоріжжя чого мовчить? – питав радник президента в особи на ім'я Анатолій Петрович. – Я маю доручення всіх підіймати, підіймати народ. Народ мусить зібратися на площі, вимагати звернутися до Росії за допомогою проти "бандерівців"... Спеціально навчені люди мають вибити "бандерівців" із облради. Після того треба зібрати облраду і створити органи виконавчої влади, виконкому і йому підпорядкувати міліцію".

Глазьєв додав: "У мене пряме доручення керівництва – підіймати людей, там, де ми можемо. Треба виводити на вулицю, як було в Харкові".

 

27 лютого 2014 року Глазьєв обговорював із Затуліном і менеджером організації "Оплот" фінансування заколотників для захоплення облради в Харкові.

 

1 березня 2014 року Глазьєв спілкувався з невстановленими наразі слідством особами на ім'я Кирило та Денис, котрі організовували заворушення в Одесі.

"Поки не зібралася облрада і не прийняла належне рішення про те, що вона вважає владу в Києві нелегітимною, згідно з рекомендаціями "харківського з'їзду"... Треба забирати цю облраду, збирати її до купи, примушувати її приймати рішення... В Харкові взяли вже облраду, в Донецьку взяли облраду", – каже Глазьєв у розмові з Кирилом. (Звернімо увагу, що радник Путіна посилається до рішення харківського з'їзду, котрий відбувся, як відомо, в день утечі Януковича. Нагадаємо, що господарями цього з'їзду були Добкін і Кернес, а участь у ньому мав узяти тодішній горе-президент. Проте з'їзд завершився "пшиком": очільники харківської влади покинули його дочасно, а Янукович дременув на Південь. Слова ж Глазьєва можуть свідчити про те, що насправді форум у Харкові мав бути однією з основних ланок для "русской вєсни").

Сепаратист на ім'я Денис питав у Глазьєва про гарантії на випадок приїзду "силовиків". Радник Путіна відповів: "Отже, я можу сказати наступне. По-перше, в нас зараз рада федерації голосує, вже проголосувала, указ президента про використання [збройних сил за кордоном]... Тому це дуже серйозно, і вас підтримають. Не хвилюйтеся. Друге, нам дуже важливо, щоб були звернення людей до Путіна. Масові звернення, безпосередньо до нього, з проханням захистити, до Росії, отже, і так далі... Плюс рішення облради в тому, що воно не визнає легітимною київську владу, що це влада злочинна і так далі", – наказував Глазьєв.

 

1 березня 2014 року до приймальні Глазьєва телефонував скандальний одеський українофоб Валерій Кауров і доповів про захоплення будівлі. "Помочі! Помочі! Помочі!", – кликав він.

 

22.08.2016