Міністр фінансів передбачає секвестр бюджету при відмові МВФ від траншу.

 

Міністр фінансів України Олександр Данилюк сподівається, що після запуску електронного декларування у повноцінному форматі Україна отримає черговий транш кредиту від МВФ до кінця вересня. Якщо ж фонд відмовить Україні в фінансовій позиці, то уряду доведеться оголосити секвестр бюджету.

 

Про це Данилюк заявив в інтерв'ю виданню "Економічна правда".

 

"Я хотів би, щоб усе виправили (йдеться про недоліки е-декларування, – "Z") якомога швидше. Початково я виходив із таких міркувань: позаяк запуск гарантовано планувався на 15 серпня, то всі ризики враховано. Сподівався, що до того моменту ми вийдемо з цілком функціональною системою. Ми не вийшли. Зараз слід об'єднати зусилля і максимально швидко запустити систему електронного декларування. Якщо система повністю запрацює з 1 вересня і жодних проблем не буде, то ми зможемо розраховувати на транш у вересні", – заявив Данилюк.

 

Міністр наголосив, що систему слід виправити до 1 вересня. А відтак, згідно з внутрішнім реґламентом МВФ, для скликання ради директорів треба щонайменше два тижні.

 

"Треба, щоб вона запрацювала повноцінно. Це надзвичайно важливо і для нас, і для наших міжнародних партнерів. Без цього виділення третього траншу виявиться загроженим", – визнав Данилюк.

 

За його словами, позиція МВФ вплине і на перспективу отримання кредитних гарантій від США та макрофінансової підтримки від ЄС.

 

"За нинішніх обставин будь-які ризики жодними популярними заходами перекрити не вдасться. Неотримання зовнішнього фінансування погіршує ситуацію. Доведеться йти на надзвичайно непопулярні рішення, секвестр бюджету, інші заходи. У нас є базовий сценарій: ми отримуємо кредит МВФ і далі рухаємося згідно з програмою", – підсумував міністр.

 

22.08.2016