ГПУ та НАБУ взяли собі Службу безпеки за «третейського суддю».

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що розслідуванням усіх проваджень, порушених НАБУ і ГПУ внаслідок конфлікту між правоохоронцями двох відомств, що трапився 12 серпня, опікуватиметься Служба безпеки України.

 

Про це Луценко заявив на спільній із директором НАБУ Артемом Ситником прес-конференції, інформує УНІАН.

 

"Для того, щоб слідство по цьому резонансному інциденту було об'єктивним, за пропозицією директора Національного антикорупційного бюро пана Ситника я як генпрокурор, використовуючи дані мені законом повноваження, передаю розслідування усіх проваджень, порушених НАБУ і ГПУ по результатах цього інциденту, до органу, який буде проводити неупереджене й об'єктивне розслідування, - до Служби безпеки України", – заявив Луценко.

 

Нагадаємо, 12 серпня працівники Генпрокуратури затримали двох представників НАБУ під час здійснення ними негласних слідчих дій на конспіративній квартирі: бюро стежило за скандальним прокурором Дмитром Сусом. НАБУ звинуватило ГПУ у викраденні своїх працівників. А Генеральна прокуратура поскаржилася на побої спецзагоном НАБУ – "силовики" прибули до місця інциденту на алярмовий виклик, аби врятувати ще одного працівника і зберегти технічне устаткування.

 

Ситник підтвердив, що пропозиція щодо СБУ належить йому. "Національне бюро буде максимально сприяти розслідуванню. Ми готові надавати усі потрібні документи. Ми не боїмося його висновків, адже упевнені у законності своїх дій", – заявив Ситник.

 

Директор НАБУ закликав керівництво ГПУ вже зараз вжити заходів щодо прокурорів, причетних до незаконного затримання працівників бюро. "Цей факт не може лишитися без уваги", – вважає Ситник.

 

При тім директор НАБУ сказав, що всі провадження щодо службових осіб департаменту економічних розслідувань ГПУ, розпочаті раніше, й далі розслідуватимуть детективи бюро.

 

Артем Ситник додав, що в примирюванні відомств брав участь Петро Порошенко. "В ході вчорашньої зустрічі з генеральним прокурором та президентом України з метою обговорення подій 12 серпня я наголосив, що усі дії працівників Національного бюро під час проведення негласних слідчих дій і подальшої взаємодії з працівникам департаменту економічних розслідувань ГПУ були законними. Наша позиція з цього приводу залишається незмінною", – наголосив Ситник.

 

18.08.2016