НАБУ затримало на хабарі одіозного суддю Чауса.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро викрили на корупції суддю Дніпровського районного суду Києва, який вимагав та отримав неправомірну вигоду у $150 тис. доларів (понад 3,7 млн. грн.).

 

Бюро нагадує, що санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від восьми до дванадцяти років, з конфіскацією майна.

 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що йдеться про Миколу Чауса.

 

На своїй сторінці у Facebook Холодницький уточнив, що правоохоронці не мають змоги скрутити Чауса у кайданки: "Не зважаючи на очевидність злочину, що підпадає під частину 4 статті 368 Кримінального кодексу України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою"), яка передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна, суддя не може бути затриманий та взятий під варту, адже, згідно з Конституцією, він має суддівський імунітет".

 

Холодницький поскаржився, що Верховна Рада наразі перебуває на канікулах, тож не зможе оперативно розглянути подання про надання згоди на затримання та взяття під варту судді.

 

За даними інтернет-видання Цензор.net, суддя Микола Чаус – "один із найбільш продажних і корумпованих суддів України". Під час Майдану Чаус ухвалював рішення проти Автомайдану. Зняв із розшуку Юрія Іванющенка. Приймав рішення про арешт Геннадія Корбана.

 

Народний депутат від БПП Сергій Лещенко коментує, що Микола Чаус – "ручний" суддя для оточення президента. "Затримання Чауса – це рукавичка, котру НАБУ кидає в обличчя прогнилій корумпованій верхівці", – зазначив Лещенко.

 

Адвокат сімей Небесної сотні Роман Маселко нагадує, що Миколу Чауса через інструментарій Вищої ради юстиції мали звільнити ще минулого року. На думку Маселка, суддю лишили на службі для ґенерування кон'юнктурних рішень. "Приклад ще раз доводить, що такі судді, як Чаус, раз продавши свою честь, вже не можуть зупинитись, навіть якщо хочуть... Її завдання (йдеться про Вищу раду юстиції, – "Z") – зберегти status quo, коли в кожному суді є ручні судді, яких тримають на гачку, і які готові виконати все що завгодно", – зазначив Маселко.

 

10.08.2016