Депутати хочуть на два роки заборонити вилов риби у Дністрі.

 

Тернопільська обласна рада під час засідання сесії звернулась до трьох сусідніх областей про тимчасову заборону промислового вилову риби на Дністрі. Звернення направлено до Івано-Франківської, Хмельницької, Чернівецької обласних рад і облдержадміністрацій, передає "Доба".

 

Депутати хочуть заборонити промисловий вилов на період 2016-2018 років.

 

До депутатів з відповідною ініціативою звернулись екологічні громадські організації.

 

У тексті звернення наголошується, що науковці та екологи вказують на зменшення кількості рибних запасів на Дністрі в десятки разів за останніх 20 років.

 

«Побутове браконьєрство, ненормовані скиди води ГЕС, промислове забруднення, заморні явища, потрапляння агрохімікатів у водні об’єкти, відсутність системного зариблення аборигенними видами риб – ось далеко не повний список причин зменшення рибних запасів», – йдеться у зверненні.

 

Крім того, Тернопільська обласна рада дала вкрай негативну оцінку діяльності Держрибагенства України, що видає дозволи на вилов риби.

 

Також у зверненні ідеться про те, що промислове освоєння Дністра перешкоджає розвитку туристичної галузі.

 

Відтак, Тернопільська обласна рада просить Івано-Франківську, Хмельницьку і Чернівецьку області підтримати ініціативу про тимчасову заборону промислового вилову риби на Дністрі протягом 2016-2018 років.

 

Відновлення промислового лову депутати Тернопільщини вважають можливим лише після висновків екологічних наукових організацій та налагодження системи моніторингу та якісного контролю за додержанням квот на промисловий вилов риби.

 

 

22.07.2016