Партійне множення і виборче ділення

В Україні вельми важко з новими партіями для нових облич – або жодної, або дві. Щонайменше дві... Наприкінці червня політичні та громадські середовища, об'єднані ініціативою «Антикорупційний форум» та рухом «За очищення», оголосили про зародження відразу двох нових сил. До однієї ввійшли люди, близькі з головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі, до іншої – «Демальянс», ініціатива «Нова країна» та кілька «єврооптимістів» із Верховної Ради. Обидві команди декларують намір докорінної зміни нинішньої політичної системи, а також боротьбу з корупцією. Тож вони боротимуться не лише з сьогоднішніми елітами, а й одна з одною – за ту саму нішу. Втім про людське око дві групи заспокоюють, що в майбутньому можуть об'єднатися в одну структуру.

 

 

Вони настільки схожі між собою, що навіть спосіб їхньої з'яви на очі громадськості був однаковим: нотатка у мережі Facebook, анонс ініціативної групи, трохи особистих коментарів, спільний для всіх однодумців «репост» вступного програмового документу, перелік учасників, заклик приєднуватися. Виглядало на те, що колеґи встигли домовитися між собою про метод виходу в інформаційний простір… та не встигли домовитися про саме єднання.

 

Одну з анонсованих політичний сил можна безпомильно назвати «партією Саакашвілі». Ініціативна група, що збиралася кілька днів тому в Києві й пізніше знимкувалася на тлі пам'ятника В'ячеславу Чорноволу, залучила у свій склад радника голови Одеської ОДА Володимира Федоріна, екс-заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе та його колеґу Віталія Каська; також кістяк партії репрезентують народні депутати із середовищ УДАРу, котрі розсварилися із БПП, – Віктор Чумак, Наталія Новак, Єгор Фірсов; також до цієї команди приєднався шерег експертів, разом з колишнім керівником Аґенції з питань державної служби Денисом Бродським.

 

Ця партія має намір пройти через «всі кола реєстраційного пекла»: пошук середовищ, гуртування в осередки, збір підписів – тобто йдеться про створення партії на чистому аркуші. Про це в коментарі «Z» розповів учасник зборів, голова громадської ради при Міністерстві фінансів України Володимир Козленко.

«Ми розпочинаємо обговорення назви партії, дискусії про статут, програмні положення, будемо збирати підписні листи. Тобто звичайний процес створення партії, згідно з законодавством України», – заявив Козленко.

 

Інша команда вирішила піти трохи легшим шляхом і оголосила про те, що партія зробить крок у велику політику на базі «Демократичного альянсу». До цієї команди ввійшли: народні депутати-«єврооптимісти» з БПП Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, заступник міністра економіки Макс Нефьодов, учасники ініціативи «Нова країна» Валерій Пекар, Тарас Козак та Андрій Длігач та інші.

 

На прес-конференції, скликаній з приводу формування цієї партії, Сергій Лещенко сказав, що йтиметься про «перезавантаження Демальянсу», а також спрогнозував, що назву партії, ймовірно, змінять. Згідно з оприлюдненою інформацією, партія не матиме одноосібного лідера й підпорядковуватиметься колеґіальному органу.

 

У середовищі «Демократичного альянсу» готові до певних поступок.

«Тут найважливішими питанням є суть і наповнення, – каже в коментарі «Z» голова львівського міського осередку ДА Руслан Фогел. – На мою думку, назва партії є досить вдалою і актуальною, а особливо після того, як почали долучатися інші середовища. "Альянс" набуває власного звучання. Ми готові, щоб видозмінювати назву, але думаю, що навіть нові учасники визнають: назва є вдалою і актуальною».

 

«Перезавантаження потрібне, – додає Фогел. – Суть процесу – в об'єднанні з новими середовищами, які нарешті зважилися на вступ у партію. Якщо вони бажають це назвати "перезавантаженням" чи оновленням – це їхнє право. Ми вважаємо, що це розширення нашої бази: ми їм простягаємо руку, і ми їм відповідаємо».

 

Причина, що завадила двом середовищам об'єднатися, лежить на поверхні. Одна партія організовує доволі централізовану структуру, і очевидно, що це робиться з урахуванням фіґури амбітного Міхеїла Саакашвілі. Інша ж група категорично виступає за те, щоб партія не була лідерською і щоб за структурою вона була максимально горизонтальною. Напевне, не випадково, що до цього крила ввійшли позасистемні політики, котрих у «рідному» БПП сильно критикують якраз за неспроможність до командної гри.

 

«Ми поки що не зійшлися в поглядах щодо принципів побудови партії – або експлуатації вже діючої структури, або формування з чистого аркуша, – коментує Володимир Козленко. – Плюс, обговорюються декотрі питання стосовно лідерського формату або полілідерського. Є певні розбіжності, але ми все одно залишаємося однодумцями, і, гадаю, врешті-решт будемо співпрацювати разом, можливо, навіть у межах однієї партії».

 

Відповідаючи на питання «Z» щодо дискусії про лідерство, Козленко додав: «Колективне лідерство в сучасних українських умовах – це, на жаль, колективна безвідповідальність. Коли є колективне лідерство, то розпорошується центри прийняття рішень і розпорошується відповідальність. Якщо у партії є кілька лідерів і вони не можуть прийти до згоди, то це лебідь, щука і рак – кожен, згідно з цією байкою, є лідером у своєму класі».

 

У «Демократичному альянсі» натомість зазначають, що горизонтальна структура сприятиме побудові демократичної й більш ефективної політичної партії. Саме цього, на думку активістів, і потребує нині Україна, бо всі попередні сили формувалися під лідера, під прізвище.

«Полілідерність позитивна в тому, що ніхто не перетягуватиме ковдру, – коментує Фогел. – У принципі, в "Демократичному альянсі" й раніше не було одно осібності в прийнятті рішень, всі рішення спільно розроблялися правлінням. Якщо буде бажання змінити керівництво в організаційній основі або з двома чи трьома головами, то це має вирішувати з'їзд, але в такому підході нема протиріч».

 

Фогел, як і Козленко, не відкидає того, що в майбутньому дві команди працюватимуть спільно. «І одне середовище, й інше є дуже здоровими. В нас майже нема розбіжностей в поглядах, якою має бути країна, але є різні погляди, як це робити. Шанси, щоб об'єднатися у майбутньому, є досить високими», – зазначив «демаяльнсівець».

 

Щодо ролі Міхеїла Саакашвілі, то він як голова обласної адміністрації не має права брати участі в партійному будівництві. Через те Володимир Козленко утримався від коментаря щодо ролі Саакашвілі в новій партії. «До якої партії він потім приєднається – буде вже його особистий вибір», – зазначив Козленко.

 

05.07.2016