«Мрувки» мусять потерпіти

Сьогодні, 4 липня, на українсько-польському кордоні призупинився малий прикордонний рух. «Мрувки», як називають мешканців 30-тикілометрової зони, що користають зі спрощених правил перетину кордону, на знак протесту перекрили траси на під'їздах до трьох пунктів перепуску. Суто теоретично місцевий люд зрозуміти можна — несподівана вимушена перерва у нехитрому їхньому безнесі, що тримається на МПР, означає недозароблене і збитки. Але дії польської влади вмотивовані не менше, йдеться ж бо про безпеку — РП чекає на візит Папи Римського і приймає у себе саміт НАТО. Крім того, подібні запобіжні безпекові заходи не є чимось безпрецедентним і скерованим проти інтересів українців — це радше звикла міжнародна практика …

 

 

МВС Польщі вирішило розвантажити польсько-український кордон, щоб вивільнити прикордонників та поліціянтів для перевірок на внутрішніх кордонах Шенґенської зони та в аеропортах на час саміту НАТО та Всесвітніх днів молоді.

 

Чутки про призупинення малого прикордонного руху між Польщею та Україною на невизначений час сильно перебільшені. МВС Польщі, що ініціювало призупинення дії міждержавної угоди, запевняє, що власники карток місцевого прикордонного руху зможуть в'їхати до Польщі без віз вже з 2 серпня цього року.

 

Виглядає, що паніку в Україні спричинило перше повідомлення для преси Адміністрації Державної прикордонної служби від 1 липня цього року, в якому не були вказані причини, з яких польська сторона ухвалила рішення призупинити дію міждержавної угоди, як і не був вказаний період, на який Польща вирішила призупинити її дію. Дуже швидко це повідомлення передрукували українські інтернет-видання, зі своїми інтерпретаціями його поширювали користувачі соціальних мереж. Це повідомлення збіглося в часі з шовіністичними ексцесами «кресов'яків» у Перемишлі й вбудувалося у сподіваний причинно-наслідковий ряд.

 

Щойно за кілька годин українські ЗМІ звернули увагу на пояснення, подане того ж таки дня міністерством закордонних справ Польщі, у якому йшлося про необхідність ґарантувати безпеку під час саміту НАТО у Варшаві 8–9 липня та Всесвітніх днів молоді у Кракові 20–31 липня разом з візитом Папи Римського Франціска.

 

Міждержавна українсько-польська угода про правила місцевого прикордонного руху 2008 року дає змогу мешканцям прикордонної зони в Україні в'їжджати й перебувати в межах аналогічної прикордонної зони у Польщі протягом 90 днів від кожної дати перетину кордону з паспортом, але без візи, якщо вони отримали у консульстві Польщі спеціальний дозвіл — так звану «картку» місцевого прикордонного руху на термін від двох до п'яти років. Усі населені пункти, що належать до прикордонних зон обох країн, вказані у додатку до угоди. Загалом йдеться про смугу шириною до 30–50 км від лінії державного кордону.

 

Аналогічні угоди в України є з іншими країнами-членами ЄС, що належать до Шенґенської зони, — Словаччиною та Угорщиною. Умови таких угод мають відповідати Реґламенту Європейського Парламенту та Ради EC 1931/2006 від 20 грудня 2006 року про правила для місцевого прикордонного руху через зовнішні сухопутні кордони країн-членів.  

 

Водночас українсько-польська угода дає право будь-якій зі сторін (в нашому випадку — Польщі) «з причин громадської безпеки, громадського порядку» призупинити дію її положень. Про своє рішення призупинити дію положень угоди одна зі сторін повинна повідомити іншій у вигляді дипломатичної ноти не пізніше як за 48 годин перед набуттям його чинності. Оскільки МЗС Польщі поінформувало МЗС України про рішення свого уряду зранку 1 липня, а рішення набуло чинності уночі 4 липня, то польський уряд таки вклався у відведені йому 48 годин.

 

Інша річ, що про можливе призупинення місцевого прикордонного руху з Україною та Росією у Польщі не говорили раніше взагалі, хоча ще в січні цього року було відомо, що польський уряд у липні поверне перевірки документів на кордонах з іншими країнами-членами ЄС — Німеччиною, Чехією, Словаччиною та Литвою. До цих заходів у польському МВС готувалися з лютого в контексті підготування до саміту НАТО у Варшаві та Всесвітніх днів молоді у Кракові. Контроль на «внутрішніх кордонах», хоч і вибірковий, у Польщі повернули на термін від 4 липня до 2 серпня у пакеті з призупиненням дії угод про місцевий прикордонний рух з Україною та Росією — на вимогу МВС Польщі. З огляду на появу у Варшаві президента США Барака Обами, у повітряному просторі над польською столицею будуть заборонені польоти малої авіації, і навіть реґулярні рейси будуть змушені оминати місце проведення саміту.

 

Відновлення перевірок документів на внутрішніх кордонах у Шенґенській зоні за останні два роки імміґраційної кризи у ЄС стало звичною практикою, зокрема для Австрії, Німеччини, Данії, Швеції та Норвегії. Члени Шенґенської зони мають на це право, якщо виникає ситуація, за якої, на їхню думку, існує загроза внутрішній безпеці та громадському порядку. Такими ситуаціями, зазвичай, вважають великі потоки нелеґальних міґрантів, масові спортивні події (як-от Євро-2016), саміти за участю президента США, тривалі міжнародні конференції.

 

Утім польські прикордонники востаннє провадили перевірки на внутрішніх кордонах ще у 2012 році (під час Євро-2012) та протягом декількох тижнів у 2013 році. Цього разу, зі слів міністра внутрішніх справ Блащака, перевірки можуть мати серйозніший характер. Цілком можливо, що частину польських прикордонників з української та російської ділянки зовнішнього кордону ЄС перекинуть працювати на кордони з Німеччиною, Чехією, Словаччиною та Литвою, а також в аеропорти. Призупинення дії угоди про місцевий прикордонний рух з Україною має розвантажити пункти пропуску на українсько-польському кордоні й розв'язати польським прикордонникам руки для контролю на південному та західному кордонах: за даними Головної команди Прикордонної варти РП, серед іноземців (майже усі — громадяни України), що перетинали польсько-український кордон у І кварталі 2016 р., власників карток МПР було понад 56%.    

 

Що ж до тих українських «мрувок», котрі є власниками автівок на польській реєстрації і мусять що п'ять днів перетинати кордон, то на час призупинення МПР про них подбали у такий спосіб: українські та польські митники домовилися, що автовласники під'їжджатимуть на кордон і проходитимуть контроль українських митників, а поляки просто відсилатимуть їх назад.

 

«У нас була зустріч із польськими колеґами, де ми обговорювали, як це відіб'ється на громадянах України, в тому числі і тих, які мають транспортні засоби на іноземній реєстрації. Було досягнуто згоди, що люди будуть приїжджати до пункту пропуску, українські митники будуть їх оформляти, а поляки повертатимуть назад. І це тільки в тому випадку, коли громадяни не мають візи. Адже можна одночасно мати документи на малий прикордонний рух і паспорт з візою», — пояснив начальник Львівської митниці Левко Прокіпчук.

04.07.2016