Садовий хоче, аби кредит у 30 млн євро від ЄІБ потрапив у розпорядження підконтрольної йому фірми.

 

Завтра, 9 червня, депутати Львівської міськради мають вирішити, чи вносити зміни в структуру ЛКП «Збиранка», зробивши в ній головним ЛКП «ТФ Львівспецкомунтранс», що і розпоряджатиметься кредитом у 30 млн євро на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, передає ЗіК.

 

Видання пише, що переговори про надання кредиту від Європейського інвестиційного банку на вирішення проблеми сміттєзвалища піді Львовом велись справді давно. Проте домовленості відбувались на урядовому рівні, а міський голова Львова Андрій Садовий домагався того, аби кредитом розпоряджалась «правильна» фірма.

 

«Як відомо, з 1991 року експлуатацією звалища займається ЛКП «Збиранка». На даний момент саме його працівники найкраще знають поведінку та характер цього монстра. Саме вони в міру можливостей контролювали його.

 

Декілька років тому до них приєднали одного з перевізників сміття ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс». На цей момент підприємство не мало не лише достатньо засобів для повноцінного функціонування, але й борги у розмірі близько мільйона гривень. Тоді воно отримало доступ до ринку вивезення сміття на найкращих умовах, допомогу «Збиранки», ще й цілковите сприяння міської влади.

 

А тим часом Садовий торгувався за отримання згаданих вище інвестицій. Не дасте мільйони – вийдемо з коаліції, не проголосуємо судову реформу… і так далі. Ситуація, здавалося б, безпрограшна: гірше владі, краще – претенденту на президентство Садовому; треба голосів у Раді – давайте кредит на сміттєзвалище.

 

Справи ніби йшли незле, певні домовленості вже вимальовувались. Мерія готується отримувати гроші – тепер вже ЛКП «Збиранка» мають приєднати до «респектабельного» перевізника ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс», який із злісного боржника стане розпорядником нового величезного кредиту. В компанію вже готувалась ще одна дружня фірма Садового – «Онур», яка була готова за потрібною ціною постачати потрібну кількість потрібної для рекультивації землі», – ідеться в матеріалі.

 

Проте депутатські комісії відмовились підтримувати таку ініціативу Андрія Садового і навіть не хотіли вносити питання до порядку денного, аж поки не сталась трагедія на сміттєзвалищі, що забрала життя трьох людей.

 

Як повідомляв Z, ЄІБ пообіцяв видлити 40 млн євро, 30 з яких мають бути використані на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, а 10 – на будівництво сміттєпереробнго заводу.

08.06.2016