Галичани в «чорній бухгалтерії»

Сенсацією в політичному житті країни стало оприлюднення «чорної бухгалтерії» Партії реґіонів. Попри те, що народний депутат Сергій Лещенко опуплікував лише невелику частину інформації, навіть цей урізаний шматок правди дав чимало даних для аналізу. Z віднайшов серед оприлюднених паперів прізвища осіб, пов'язаних із Галичиною.

 

 

Гроші на вибори

 

Незважаючи на складність аналізу рукопису від ПР, перший фіґурант знайшовся доволі швидко. Ним виявився екс-депутат Верховної Ради, екс-голова Івано-Франківської ОДА Василь Чуднов. Сьомого листопада 2012 року він отримав $ 66 тисяч з призначенням «для Івано-Франківської ОВК». На відміну від інших фіґурантів «чорної бухгалтерії» у списку вказане лише прізвище — без ініціалів. Однак можемо припустити, що йдеться саме про Василя Михайловича, адже малоймовірно, щоб центральний штаб партії передавав таку велику суму готівкових коштів випадковій людині. До речі, великі суми передавались переважно депутатам ПР або іншим відомим діячам партії, зокрема у списках фіґурують Гєллєр, Миримський, Сівкович та інші.

 

Отже, вказано, що Чуднов отримав гроші для Івано-Франківської ОВК. «Ризикнемо» припустити, що йдеться не про Обласний військомат, а про Окружну виборчу комісію. Парламентські вибори 2012 відбулися 28 жовтня, тому кошти передавались членам ОВК вже за фактом результатів виборів. Очевидно, партія була задоволена досягнутим результатом, адже набрала на Івано-Франківщині 5,18% голосів (34 тисяч 76 голосів виборців). Зазначимо, що загалом по Україні ПР набрала тоді 30% голосів і посіла перше місце у партійному сеґменті виборів.

 

Чуднов і ПР

 

Василь Чуднов виявився не єдиним мешканцем Франківщини, який фіґурує у списках «чорної бухгалтерії» ПР. Активісти виявили у списках громадянку Ксенофонтову Н.Ю. За інформацією ЗМІ, у 2012 році Наталія Юріївна працювала помічником народного депутата Василя Чуднова. До слова, у Чуднова було аж 50 помічників, 10 з яких працювали за зарплату, решта — на громадських засадах. Ксенофонтова отримала кошти двічі: 19 липня 2012 — $ 81 500, 2 жовтня 2012 року — $ 307 100. Призначення коштів вказане доволі загально: на Івано-Франківську область у липні та вересні відповідно. Загальна сума, яку отримали Чуднов і Ксенофонтова, перевищує $ 455 тисяч (на той момент це 3,64 млн. гривень).

 

«Донецький» туристичний бізнес

 

Активісти заявляють, що Ксенофонтова Н.Ю. причетна до туристичної компанії «Астері-тур». І справді, у Мережі є відомості, що ця особа була директором фірми «Астері-тур». Однак сьогодні у цієї фірми вже інший директор. За даними ЄДРПОУ, тимчасовим директором «Астері-тур» (від 30 вересня 2015 року) є Кузькін Роман Валерійович. Цікаво, що засновником фірми є Колеснік Олексій Анатолійович — мешканець окупованої Макіївки. До речі, Колесніку належить ще кілька фірм, зокрема «Колеснік тревел груп» та «Діскавері тур», які працюють на ринку Тернополя.

 

Враховуючи той факт, що засновник «Астері-тур» та низки інших фірм зареєстрований на окупованій території Донецької області, мимоволі виникає підозра у можливості незаконного використання коштів, зароблених у туристичному бізнесі в Галичині. Як з'ясувалося, у правоохоронців справді є чимало претензій до фірм, афілійованих з Олексієм Колесніком. Так, старший слідчий ОВС СУ УМВС України у Тернопільській області Барабан Ю.М. розслідує кримінальне провадження, в якому фіґурують фірми ТОВ «Тернопіль Юніверсал», ТОВ «Діскавері Тур» та ТОВ «Івано-Франківськтур».

 

Як йдеться у судовій ухвалі від 9 вересня 2015 року, в період від 14 до 20 липня 2015 року посадові особи цих фірм використали POS-термінали ПАТ КБ «ПриватБанк» з ручним вводом номерів карток банків Австралії та США, провели операції зі сплати послуг, підтвердження про здійснення яких до банку не надійшли. Тобто по-шахрайському заволоділи коштами ПАТ «Приватбанк» на суму 12,12 млн. гривень. У тому ж таки кримінальному провадженні згадується фірма «Астері-тур», рахунки якої також використовувались для злочинної діяльності. Варто зазначити, що у шахрайських схемах зловмисники використовували рахунки в українських філіях російських банків «Альфа-банк», «Сбербанк Росії» та «ВТБ».

 

Івано-франківські правоохоронці також розслідують кримінальне провадження, в  якому фіґурує «Астері-тур». Слідчий відділ поліції розслідує факт вчинення неправомірних дій невстановленою особою щодо ПАТ «Перший український міжнародний банк», які виразились у заволодінні грошовими коштами вказаної юридичної особи в розмірі 27,86 тис. гривень шляхом обману з використанням електронно-обчислювальних машин. Ще 12 травня 2016 року слідчі отримали судовий дозвіл для тимчасового доступу до фінансової документації фірми «Астері-тур». Однак, за даними ЄДРПОУ, фірма «Астері-тур» не перебуває в процесі припинення і може здійснювати свою господарську діяльність і надалі…

 

Львівщина: хрін від Редька

 

«Комірна книга» Партії реґіонів оплачувала вибори не лише на Тернопіллі. Подібна стаття видатків озолотила й осередок «реґіоналів» на Львівщині. У бухгалтерії, яку тепер розслідує Антикорупційне бюро, зазначено: 3 грудня 2012 року партійна скарбниця виклала 829,7 тис. грн. учасникам виборчого процесу — «Львів (ДВК, ОВК +аванс)». Отримувачем виступив Феоктістов О.В. Особа з таким самим прізвищем та аналогічними ініціалами — Феоктістов Олег Вікторович — протягом трьох скликань була помічником народного депутата Віталія Калюжного. А пан Калюжний, згідно з  матеріалами «чорної каси», — один з головних касирів Партії реґіонів, який перепускав через себе найбільше коштів поряд з Євгеном Гєллєром. Феоктістов не має якогось видимого стосунку до Львівщини (згадки в пресі, згадки в документах абощо). Станом на 2007 рік мешкав у Донецьку.

 

 

Ще один вагомий транш на користь Львівщини зафіксовано 2 жовтня, за три тижні перед парламентськими виборами-2012: «Львівська область, аванс — 649 800 грн.». Розпорядником коштів нібито став Редько Р.В. Дуже легко вирахувати особу з таким прізвищем та асоціацією зі Львовом: вочевидь, ідеться про Романа Редька, якого 2012 року призначили керувати виборчим штабом на Львівщині. «Підтримка Партії реґіонів на Львівщині зросла на 12%», — дивиться на нас Редько з замовної виборчої статті в газеті «Ком%*&9%ська правда» (назву затерто з огляду на закон про декомунізацію) за 2012 рік. Але ані витрати штабу на мас-медії, ані організаційні зусилля не допомогли приїжджому штабістові: гонорові львівські «реґіонали» пізніше обурювалися, що Редько провалив вибори-2012, а партія показала «найнижчий за останню п'ятирічку результат».

 

«Комірна книга» передбачила ще якусь дещицю коштів на користь Львівщини — 25 тис. грн. за чотирма статтями видатків — для Мирласа В.Д. та Козлова І.Б. Ці панове багаторазово фіґурують у бухгалтерії ПР як особи, відповідальні за встановлення кондиціонерів, ремонт оргтехніки, замовлення друкованих матеріалів, закупівлю кавоварок — отож, очевидно, були «технічними» працівниками офісу, котрі працювали не «точково» зі Львівщиною, а загалом зі всіма осередками.

 

Тернопільщина: Гоч, не хоч'?

 

На Тернопільщині «чорнова бухгалтерія» ПР утішала особу Гіч П.В.: 27 вересня чоловікові дісталося 153 тис. грн. зарплатні за серпень та авансу за вересень. Тернопільські ЗМІ не довго вагалися в сумнівах: імовірно, що скарбники Партії реґіонів зробили помилку в документах, а йдеться насправді про Петра Гоча, екс-заступника голови Тернопільської ОДА та керманича виборчого штабу ПР в області. У 2013 році пан Гоч втрапив у скандал: його помітили у люксусовому автомобілі Porsche Cayenne. Цієї машини не було в декларації чиновника, та й офіційний заробіток не дозволяв йому зважитися на таке придбання. Гоч не став коментувати походження авта, пояснивши, що «це не є справа державної ваги». Зате три роки по тому принаймні знаємо, в який спосіб «реґіонали» у ті роки могли заробляти на дорогі авта.

 

«Порш» пана Гоча

 

У «комірній книзі» також зазначений такий собі Апостол, якому Гєллєр платив за «коаліцію» («прайс» — 1,42 млн. грн.). У цьому контексті відразу згадали про тернопільського політика Михайла Апостола, колишнього депутата від «Батьківщини», запідозривши його в «тушкуванні» на користь ПР. Утім сам Апостол стверджує, що не отримував гроші від ПР, натомість «недобитки Партії реґіонів, корупціонери, злодії і аферисти сфабулили моє прізвище до "чорної бухгалтерії"».

 

 

07.06.2016